21 aprilie 2024, 1:21

Compania energetică responsabilă pentru deversarea de petrol din Siberia, amendată

Compania energetică responsabilă pentru deversarea de petron din Siberia din 2020, a fost amendată pentru daunele aduse Arcticii.

Astfel, în urma deciziei unui tribunal din Rusia, compania Nornickel trebuie să plătească 1,6 miliarde de euro, potrvit green-report.ro.

Cu toate acestea, Nornickel a contestat amenda primită, susținând că daunele cauzate au fost calculate la 234 milioane de euro.

Deversarea din mai anul trecut a lansat 21.000 de tone de motorină în râurile din apropiere de Norilsk, după ce un rezervor îmbătrânit la una dintre facilitățile companiei s-a prăbușit și scurgerea rezultată a afectat 12 km de apă. Astfel, petrolul s-a scurs pe o porțiune de 12 kilometri, colorând în roşu râul Ambarnaya, iar impactul a fost vizibil inclusiv din spaţiu, potrivit sursei citate.

La acea vreme, proprietarul companiei a evaluat că curățenia ar costa aproximativ 111 milioane de euro și a promis că va cheltui „oricât ce este necesar” la acea vreme. Cu toate acestea, Nornickel a depus o cerere pentru o reducere de 85% a compensației necesare, pe care Curtea de Arbitraj Krasnoyarsk a respins-o acum. Amenda se va ridica la 98,5% din profiturile totale ale companiei anul trecut.

Norilsk Nickel este principalul producător mondial de nichel şi paladiu și nu e prima oară când acesta a fost implicat în deversări de petrol. În 2016, compania a recunoscut că un accident similar la una dintre uzinele sale a înroși apele unui alt râu.

Sursă foto: newmoney.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol