12 august 2022, 17:50

Compania energetică responsabilă pentru deversarea de petrol din Siberia, amendată

Compania energetică responsabilă pentru deversarea de petron din Siberia din 2020, a fost amendată pentru daunele aduse Arcticii.

Astfel, în urma deciziei unui tribunal din Rusia, compania Nornickel trebuie să plătească 1,6 miliarde de euro, potrvit green-report.ro.

Cu toate acestea, Nornickel a contestat amenda primită, susținând că daunele cauzate au fost calculate la 234 milioane de euro.

Deversarea din mai anul trecut a lansat 21.000 de tone de motorină în râurile din apropiere de Norilsk, după ce un rezervor îmbătrânit la una dintre facilitățile companiei s-a prăbușit și scurgerea rezultată a afectat 12 km de apă. Astfel, petrolul s-a scurs pe o porțiune de 12 kilometri, colorând în roşu râul Ambarnaya, iar impactul a fost vizibil inclusiv din spaţiu, potrivit sursei citate.

La acea vreme, proprietarul companiei a evaluat că curățenia ar costa aproximativ 111 milioane de euro și a promis că va cheltui „oricât ce este necesar” la acea vreme. Cu toate acestea, Nornickel a depus o cerere pentru o reducere de 85% a compensației necesare, pe care Curtea de Arbitraj Krasnoyarsk a respins-o acum. Amenda se va ridica la 98,5% din profiturile totale ale companiei anul trecut.

Norilsk Nickel este principalul producător mondial de nichel şi paladiu și nu e prima oară când acesta a fost implicat în deversări de petrol. În 2016, compania a recunoscut că un accident similar la una dintre uzinele sale a înroși apele unui alt râu.

Sursă foto: newmoney.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Adresa ta de email nu va fi publicată.

By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.