12 iulie 2024, 20:53

Cercetătorii explică: Creșterea nivelului mării va fi probabil mai rapidă și mai ridicată decât se credea anterior

Oamenii de știință danezi susțin că nivelul mării va crește probabil mult mai rapid decât se credea anterior.

Astfel, aceștia consideră că prognozele actuale nu coincid cu datele istorice, potrivit The Guardian.

În momentul în care au folosit datele istorice privind creșterea nivelului mării pentru a valida diferite modele folosite la estimările IPCC, cercetătorii danezi au descoperit o discrepanță de 25 de centimetri, potrivit studiului publicat în jurnalul Ocean Science.

Acesta speră că metoda lor de testare ar putea fi folosită pentru a restrânge numărul modelelor, făcându-le mai precise și reducând incertitudinea.

În acest context, Grinsted a declarat că doar anumite cantități limitate de informații erau disponibile pentru testare cu aceste modele, neexistând aproape deloc informații privind rata topirii pentru Antarctica înainte supravegherii făcute prin satelit începând cu anii ’90. Cercetătorul danez a descoperit că datele individuale, verificate în trecut, între 1850 și 2017, reflectau actuala creștere a nivelului mării, însă atunci când informațiile erau combinate predicțiile deveneau prea conservatoare.

„Avem date istorice mai bune pentru creșterea nivelului mării, care, în principiu, permit o testare a puzzle-ului combinat de modele” , a mai spus Grinsted.

Sursă foto: stirileprotv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol