25 iunie 2024, 8:10

Cea mai veche publicație încă tipărită în SUA nu va mai folosi termenul „schimbări climatice”

Cea mai veche publicație încă tipărită în Statele Unite ale Americii (SUA) a anunțat că nu va mai folosi termenul „schimbări climatice” în articolele despre încălzirea globală cauzată de activitățile umane.

Este vorba despre revista științifică Scientific American.

În schimb, va utiliza expresia „urgență climatică”, potrivit Yahoo News.

„Jurnalismul ar trebui să reflecte ceea ce spune știința: urgența climatică este aici”, a afirmat Mark Fischetti, editor senior la Scientific American, într-o postare despre decizia revistei, potrivit sursei citate.

Astfel, pentru a scoate în evidență iminența problemelor climatice, Mark Fischetti a dat mai multe exemple de dezastre provocate de fenomene meteo extreme în SUA despre care oamenii de știință spun că sunt cauzate de schimbările climatice.

„Un urgan devastează Florida. Un baraj din California cedează fiindcă inundațiile au dus la creșterea apei din spatele său. O val subit de frig taie electricitatea în întregul stat Texas”, a scris Fischetti.

Totodată, Fischetti a mai adăugat: „Acestea sunt de asemenea urgențe care cer măsuri imediate. Multiplicați aceste situații la nivel mondial și veți obține cea mai mare urgență ecologică care a cuprins Pământul în ultimele milenii: schimbările climatice”.

Cu toate acestea, Scientific American nu este singură în decizia sa de a privi schimbările climatice ca o urgență iminentă. Aceasta s-a alăturat Columbia Journalism Review, The Nation, The Guardian, Noticias Telemundo, Al Jazeera, Asahi Shimbun (Japonia) și La Repubblica care au remis un comunicat comun despre schimbarea de limbaj.

„Planeta se încălzește mult prea rapid. Este timpul ca jurnalismul să reflecte faptul că urgența climatică este aici”, au afirmat acestea în comunicat.

Sursă foto: brightwelldesign.com.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol