17 aprilie 2024, 16:10

Ce a dus la dispariția dinozaurilor? Cercetătorii au răspunsul

Ce a dus la dispariția dinozaurilor? Cercetătorii au răspunsul. Potrivit acestora, impactul care a declanșat dispariția dinozaurilor și a provocat haos pe Pământ are originile în extremitatea sistemului nostru solar.

În acest context, deși cercetătorii sunt de acord că dinozaurii au fost exterminați de „impactul Chicxulub”, aceștia se pun de acord asupra urmărilor: trei sferturi din formele de viață de pe Pământ au dispărut, lăsând planeta în beznă și provocând o iarnă lungă de 18 luni în timpul căreia flăcări au căzut din cer, potrivit The Independent.

Răspunsul

Cu toate acestea, motivul impactului nu este cunoscut cu exactitate. Mai precis, oamenii de știință nu știu dacă obiectul a fost o cometă sau un asteroid, de unde a venit sau cum de a lovit Pământul cu o asemenea forță distructivă. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în jurnalul Scientific Reports încearcă răspunde la această întrebare.

Analizând datele despre obiectele care zboară prin sistemul solar, dar și simulând felul în care ele sunt influențate de gravitate, cercetătorii susțin că au descoperit o cale prin care pot explica cum a ajuns Pământul să fie lovit cu o asemenea forță. Astfel, cercetătorii consideră că traseul obiectului care a exterminat dinonzaurii a început în norul Oort, o acumulare de comete aflată la marginea sistemului nostru solar. O bucată dintr-o cometă a fost deviată de pe traiectorie de gravitatea planetei Jupiter și trimisă către Soare, ducând la ruperea ei în bucăți.

„Practic, Jupiter acționează ca un aparat de pinball”, a declarat Siraj, un student care a lucrat la studiu, potrivit sursei citate.

„În cazul acestor comete razante, nu are loc o topire foarte accentuată în comparație cu masa lor totală, însă cometele sunt atât de apropiate de soare încât partea mai apropiată simte o atracție gravitațională mai puternică decât partea îndepărtată, cauzând o forță mareică”, mai explică acesta.

„Obții ceea ce se numește un eveniment de întrerupere și aceste comete mari care se apropie foarte mult de soare se sparg în comete mai mici și există o posibilitate statistică ca aceste comete mai mici să lovească Pământul”, a declarat Siraj.

Așadar, studiul susține că teoria potrivit căreia ar fi vorba de un obiect din norul Oord este mai fezabilă datorită componenței sale, cercetările făcute la craterul Chicxulub și la alte cratere similiare aratătând că ele au fost cauzate de obiecte primitive denumite Condrite carbonacee – o astfel de compoziție este mult mai probabilă în cazul obiectelor din norul Oort decât în cazul obiectelor provenite dintr-o centură de asteroizi.

Sursă foto: ro.wikipedia.org


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol