19 iulie 2024, 21:01

Care este cel mai mare producător de deșeuri electronice din lume. Topul statelor

Potrivit Global E-waste Monitor, 53,6 milioane de tone de deșeuri electronice au fost generate în întreaga lume în 2019. În acest context, cel mai mare producător de deșeuri electronice este China, cu un total de 10,1 milioane de tone.

În comparație, multe națiuni europene și anglosaxone produc peste 20 de kilograme pe cap de locuitor anual. Țările scandinave ocupă un loc deosebit de ridicat. Norvegia conduce clasamentul, cu 26 de kilograme de deșeuri electronice pe cap de locuitor și an – un număr crescut din cauza prevalenței mașinilor electrice din țară ale căror baterii reprezintă bucăți enorme de deșeuri electronice.

Totodată, Marea Britanie ocupă locul doi la aproape 24 de kilograme pe cap de locuitor, în timp ce Australia și SUA produc între 21 și 22 de kilograme.

România produce 11,4 kilograme de deşeuri electronice pe cap de locuitor, potrivit Statista.

Factorii

Un factor important în creșterea rapidă a deșeurilor electronice este că aparatele devin mai ieftine, dar sunt mai rar construite pentru a rezista.

Cu toate acestea, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Națiunilor Unite, creșterea volumelor de e-deșeuri semnalează, de asemenea, o creștere a nivelului de trai din întreaga lume, deoarece tot mai mulți oameni își pot permite aparate care fac viața de zi cu zi mai ușoară.

Sursă foto: ecomagazin.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol