18 mai 2024, 7:06

California: panouri solare peste canalele cu apă deschise

Ce s-ar întâmpla dacă, în loc să lăsăm canalele cu apă deschise, lăsând soarele să evapore apa, le-am acoperi cu panouri solare care să umbrească prețiosul lichid și să capteze energia solară? Oamenii de știință din California tocmai au calculat cum ar fi dacă s-ar instala panouri solare pe 6.000 de kilometri de canale, inclusiv peste marele apeduct din California.

Studiul lor de fezabilitate, publicat în revista Nature Sustainability, constată că, dacă ar fi aplicate la nivel de stat, panourile ar salva de la evaporare 63 de miliarde de litri de apă. În același timp, panourile solare de pe canalele expuse din California ar furniza anual 13 GW de energie regenerabilă, aproximativ jumătate din ce are statul nevoie pentru a-și îndeplini obiectivele de decarbonizare până în 2030.

Sistemul de transport al apei din California este cel mai mare din lume, deservind 35 de milioane de oameni și 23 de mii de kilometri pătrați de terenuri agricole. Șaptezeci și cinci la sută din apa disponibilă se află în treimea de nord a statului, în timp ce două treimi din partea inferioară a statului reprezintă 80% din cererea urbană și agricolă.

În mod ironic, performanța panourilor solare scade pe măsură ce temperaturile cresc. Într-o celulă solară, fotonii din soare scot electroni din atomi, producând un curent electric. Când un panou se încălzește prea mult, acest lucru pune electronii într-o stare deja excitată, astfel încât aceștia nu creează atât de multă energie atunci când sunt dislocați de fotoni.

Un beneficiu social suplimentar ar putea fi faptul că, situând panourile deasupra canalelor, statul nu ar trebui să transforme terenurile cultivate sau să perturbe habitatele naturale pentru a înființa ferme solare întinse.

Foto: Ian Kluft/Flickr


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol