25 iunie 2024, 9:00

Bulgarii își dau statul în judecată pentru poluare

Un grup de șase cetățeni bulgari a luat măsuri legale împotriva autorităților cu privire la nivelurile ilegale și nocive de poluare a aerului din capitala Sofia. Grupul susține că noul plan de calitate a aerului pentru oraș nu va reduce nivelurile de poluare a aerului până la limitele legale până în 2024, așa cum a promis municipalitatea. Cetățenii susțin că eșecul autorităților de a aborda nivelurile ilegale de poluare a aerului este o încălcare a dreptului lor de a avea aer curat.

Planul nu reușește să descrie în mod clar măsurile pe care orașul le va lua pentru a reduce poluarea aerului în cel mai scurt timp posibil, așa cum este cerut de legislația bulgară și de UE. Instanțele bulgare au refuzat până acum să recunoască dreptul cetățenilor și al organizațiilor de a da în judecată pentru planurile de calitate a aerului, deoarece, potrivit instanțelor, eficacitatea acestor planuri nu afectează drepturile omului.

Grupul de șase cetățeni așteaptă acum dreptul de a merge în instanță. Apoi va fi stabilită o dată pentru audiere.

„Resursele publice ar trebui utilizate pentru a combate rapid și eficient nivelurile ilegale de poluare a aerului, nu trebuie irosite pe măsuri obscure, fără o modalitate concretă de a evalua dacă funcționează efectiv”, explică activiștii.

Ei mai spun că locuitorii din Sofia trăiesc cu aer murdar de mai bine de zece ani și așteaptă un plan îndrăzneț care să abordeze în cele din urmă această criză de sănătate și să reducă miile de decese premature legate de aerul poluat.

Foto: „TPP Sofia East – Sofia, Bulgaria” by Marcian, Wikimedia, CC BY-SA 3.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol