17 aprilie 2024, 22:41

Bucureștiul va avea o nouă strategie în privința deșeurilor: „Plătești cât arunci”

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat faptul că Bucureștiul va avea o nouă strategie în privința deșeurilor. Potrivit acestuia, acest nou plan de acțiune se va aplica unitar în toate sectoarele.

Mai precis, potrivit noii strategii, gunoiul se va colecta selectiv și se va trece la principiul „plătești cât arunci”. Așadar, în cazul deșeurilor amestecate, tariful va fi proporțional cu cantitatea aruncată.

„Am discutat despre deşeuri, este o problemă care a fost mult timp amânată în Bucureşti şi nu ne mai permitem s-o amânăm. Important este că avem Primăria Generală şi cele şase primării de sector o viziune comună despre cum trebuie tratate deşeurile în Municipiul Bucureşti, care se va concretiza foarte curând într-o nouă strategie şi un nou plan de acţiune asupra deşeurilor din Municipiul Bucureşti. Am decis împreună să creăm un ADI, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, Primăria Generală şi cele şase primării de sector, astfel încât să implementăm împreună strategia de colectare a deşeurilor şi de tratare a deşeurilor din Bucureşti şi să putem să accesăm banii europeni care pe exerciţiul 2014-2020 erau disponibili încă din 2014 şi nu au fost atraşi”, a declarat Nicușor Dan, potrivit digi24.ro.

În același timp, primarul Capitalei a declarat că va urma și o dezbatere publică pe această temă.

„Am fost cu toţii de acord că trebuie să trecem la colectarea selectivă. O să urmeze şi o dezbatere publică – şi moral, şi legal trebuie să facem asta. Între noi au fost discuţii tehnice, dacă să fie o colectare selectivă pe 4 sau pe 5 fracţii, e o discuţie tehnică la care sper să participe cât mai multă lume în dezbaterea publică. Am fost cu toţii de acord că trebuie să implementăm principiul „Plăteşti cât arunci”, în sensul că pentru acele categorii de deşeuri care sunt amestecate – nu vorbim de acelea care sunt uşor de valorificat, cum este biodegradabilul, ci acelea care sunt amestecate – tariful trebuie să fie proporţional cu cât aruncă fiecare dintre locuitori şi am decis cu toţii ca modalitatea în care sectoarele colectează şi selecteză în Municipiul Bucureşti să fie unitară la nivelul Municipiului Bucureşti, tocmai pentru ca şi procesul de informare să fie mai rapid şi pentru ca să existe un confort în această zonă”, a mai explicat primarul Capitalei, potrivit sursei citate.

Sursă foto: green-report.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol