18 iunie 2024, 6:18

Berceanu, sceptic în privința modului în care sunt gestionate deşeurile în judeţul Dolj VIDEO

Comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu, Octavian Berceanu, este sceptic în privința modului în care sunt gestionate deşeurile în judeţul Dolj, asta după ce a găsit câmpuri pline de gunoaie în oraşele Bechet şi Dăbuleni, lângă culturile pe pepeni fiind şi o groapă mascată de gunoi unde se depozitează deşeuri inclusiv din lucrările publice de construcţii şi deşeuri periculoase.

„Este bătaie de joc”

„La Dăbuleni am găsit o groapă de gunoi mascată, cu pământ deasupra. Aici sunt aruncate materiale de construcţii provenite din lucrările publice de asfalt, dar şi deşeuri din azbest, aici au loc incendierile unde se scoate metalul. Este bătaie de joc, evident. Tot ce se întâmplă aici este ilegal, este o groapă neconformă peste care se pune pământ provenit din diferite lucrări. Groapa este mascată şi de un gard al unei proprietăţi, iar această groapă ilegală din Dăbuleni este printre culturi din pepeni. Sunt aduse inclusiv deşeuri rezultate din lucrările de asfaltare contractate de la autorităţile publice, iar apoi sunt astupate cu pământ. Este o groapă de gunoi ilegală 100%, mascată ulterior de autoritate prin punerea unui strat de pământ de minim 10 cm deasupra. Este o ruşine. Iar asfaltul în loc să fie sortat, măcinat şi reintrodus în circuit economic, în lucrări de infrastructură, pentru că este foarte bun, este aruncat aici şi îngropat”, a scris comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu într-o postare pe pagina de Facebook.

Și asta nu e tot. Berceanu a mai descoperit câmpuri pline de gunoaie şi în localitatea Bechet, situată la circa 10 km de Dăbuleni.

„Acum 15 minute am văzut o groapă ilegală în Dăbuleni, unde sunt pepeni şi gunoaie cât cuprinde, peste tot. Am întrebări vizavi de modul în care sunt gestionate deşeurile în Dolj de instituţiile statului de aici. Am întrebări şi pentru Garda de Mediu Dolj. Cât se vede cu ochii sunt deşeuri. Oltenia noastră este mai murdară ca oricând. Suntem în Bechet, aproape de Dunăre, plouă şi toate gunoaiele astea îşi lasă levigatul care ajunge la pepeni. Acelaşi episod dramatic l-am găsit şi în Dăbuleni, patria pepenilor. Sunt plantaţii de pepeni între depozite de deşeuri. Păcat că ne batem joc de ţara asta în ultimul hal. Am zis că zilele astea trec prin judeţul Dolj să văd cum stau lucrurile aici. Din păcate, situaţia privind gestionarea deşeurilor nu este îmbucurătoare. Nu ştiu dacă primăriile o gestionează în vreun fel. Din ce am înţeles, primăriile tolerează depozitarea ilegală a deşeurilor după care vin cu pământ şi îngroapă aceste deşeuri ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat. Cât vedem cu ochii sunt numai deşeuri aruncate”, a adăugat comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

În acest sens, Berceanu a declarat că nu a văzut ca Garda de Mediu Dolj să confişte maşini şi să dea amenzi în această zonă.

„Dau peste acest munte de deşeuri, dealuri la Bechet acoperite de deşeuri. Luăm Doljul la puricat să vedem ce se întâmplă aici. Sunt sigur că astfel de situaţii sunt peste tot în ţară, dar undeva trebuie să se termine epoca asta a aruncării iresponsabile a deşeurilor, a iresponsabilităţii instituţiilor de stat, a primăriilor şi a cetăţenilor. Trebuie să ne oprim pentru că tindem să devenim coşul de gunoi, la propriu, al Europei”, mai spune comisarul general al Gărzii Naţionale de Mediu.

Sursă foto: centrucolectaredeseuri.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol