18 mai 2024, 5:54

Avertisment asupra pericolului reprezentant de comerțul nereglementat cu animale sălbatice

Organizaţia pentru conservarea naturii World Wildlife Found (WWF) avertizează asupra pericolului reprezentat de comerţul nereglementat cu animale sălbatice.

Potrivit raportului despre comerţul cu animale sălbatice în regiunea Mekong (sud-estul Asiei), noul coronavirus a trecut de la un animal sălbatic la om.

Astfel, conform acestuia, mai mult de jumătate dintre cele aproximativ 500 de pieţe şi târguri din marile oraşe asiatice în care sunt scoase la vânzare animale sălbatice există mari riscuri, potrivit green-report.ro.

În acest context, Stefan Ziegler, reprezentant al WWF Germany, trage un semnal de alarmă.

„Pieţele mari cu standarde scăzute de igienă, în care este vândut vânat, sunt predispuse riscului de contagiere prin zoonoză (n.r. – transmiterea bolilor de la animale la oameni”, a declarat Stefan Ziegler, potrivit sursei citate.

Potrivit WWF, milioane de animale sălbatice sunt comercializate anual în regiuni ale Asiei de Sud-Est, printre care căprioare şi porci mistreţi, dar şi rozătoare şi lilieci, animale-rezervor pentru o multitudine de agenţi patogeni.

În acest context, cercetătorii de la Universitatea Oxford Brookes și de la Universitatea Australiei de Vest au analizat peste 20.000 de postări de Facebook și în jur de 100.000 de comentarii legate de vânzările de animale sălbatice. În urma analizei, cercetătorii au descoperit mii de postări în care animalele sălbatice erau vândute, în unele cazuri, acestea fiind comercializate ca fiind animale de companie.

„Nu am găsit niciunul sau foarte puțini oameni care să abordeze legăturile dintre Covid-19 și comerțul cu animale sălbatice și, dacă au făcut-o, a fost făcut într-un mod la care nu ne așteptam. Adică, au folosit Covid-19, restricțiile de călătorie, blocările, ca o modalitate de a promova comerțul cu animale de companie prinse în sălbăticie: „cumpărați-vă animalul acum înainte de lockdown”, „maimuțele sunt prieteni buni de lockdown”, „în ciuda virusului, noi încă facem livrări, etc.””, a mai spus acesta.

Sursă foto: aerocenter.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol