18 septembrie 2024, 22:15

Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății – a oamenilor și a mediului

Astăzi se sărbătorește Ziua Mondială a Sănătății, moment care ne reamintește că sănătatea noastră depinde de cea a naturii. Aceasta a fost marcată pentru prima dată în 1950, potrivit green-report.ro.

„Building a fairer, healthier world for everyone” este tema din 2021 a acestei zile. Așadar, OMS face astăzi apel la acţiuni de eliminare a inechităţilor în materie de sănătate, ca parte a unei campanii globale de-a lungul unui an, pentru a aduce oamenii împreună şi de a construi o lume mai corectă şi mai sănătoasă.

În acest sens, Agenția Europeană a Mediului ne atrage atenția asupra faptului că nu putem duce vieți sănătoase într-un mediu poluat și în ecosisteme degradate.

În 1948, cu prilejul primei întruniri globale dedicată sănătăţii şi găzduită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, s-a hotărât aniversarea la 7 aprilie a Zilei mondiale a sănătăţii. La această dată a intrat în vigoare Convenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, potrivit sursei citate.

În ultimii 50 de ani, marcarea Zilei mondiale a sănătăţii a scos în evidenţă aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi sănătatea mintală, îngrijirea mamelor şi a copiilor, dar şi schimbările climatice cu repercusiuni asupra sănătăţii.

În ultimii ani, ţările din Pacificul de Vest au cunoscut o creştere economică rapidă, dublată de migraţie şi urbanizare, care au creat ocazii pentru mulţi oameni de a avea o viaţă mai bună. Însă, mulţi alţii au rămas în urmă. Pandemia de COVID-19 a redus câştigurile recente în domeniul sănătăţii şi a împins mai mulţi oameni în sărăcie şi nesiguranţă alimentară, amplificând inegalităţile de gen, sociale şi de sănătate.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, Agenția Europeană de Mediu (EEA în engl.) atrage atenția asupra importanței unui mediu sănătos pentru ca oamenii să ducă vieți sănătoase.

„Petrecerea timpului în medii naturale curate înseamnă sănătate și bună-stare. Natura sprijină viața printr-o gamă largă de servicii ecosistemice, cum ar fi apa dulce, polenizarea și medii pentru recreere și relaxare”, scrie EEA într-un raport.

În același timp, o proporție semnificativă a bolilor din Europa este atribuită poluării mediului rezultată în urma activității umane. Astăzi, un mediu înconjurător nesănătos cauzează una din opt morți din Europa, iar sănătatea oamenilor este amenințată de poluarea aerului și poluarea fonică, de valuri de căldură, de expunerea la chimicale. Iar unele dintre aceste amenințări sunt amplificate de schimbările climatice. Deși toți cetățenii sunt afectați de riscurile acestei poluări, cei din grupurile vulnerabile și cei dezavantajați social sunt mult mai afectați, subliniind inegalitățile deja existente.

Sursă foto: ecology.md.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol