18 mai 2024, 20:21

Aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă va prezenta valori satisfăcătoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) arată că aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în aproape toată ţara.

Excepție fac unele suprafeţe agricole din centrul Dobrogei şi nord-vestul Banatului, unde izolat se vor semnala deficite moderate de umiditate în sol, respectiv o secetă pedologică moderată, potrivit Agerpres.

În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, pe ansamblu, la culturile de câmp se va înregistra starea de repaus biologic, la nivelul întregii ţări. De asemenea, pe fondul scăderii temperaturilor minime din aer sub limita biologică critică de rezistenţă a plantelor (-10…-15…-20 grade Celsius), precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial, se vor putea semnala vătămări ale aparatului foliar (îngălbenire, brunificare, degerături).

De asemenea, sub aspect fenologic, culturile de orz şi grâu de toamnă se vor afla la răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), pe aproape întreg teritoriul agricol.

Potrivit ANM, din punct de vedere termic, în perioada analizată va predomina o vreme mai rece decât în mod obişnuit, chiar deosebit de rece, în aproape toată ţara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -15 şi 0 grade Celsius, mai scăzute cu 1 – 8 grade în raport cu mediile climatologice, în majoritatea zonelor de cultură.

Astfel, temperatura maximă a aerului va oscila între -10 şi 4 grade Celsius, pe întreg teritoriul agricol, iar cea minimă se va situa între -20 şi -4 grade Celsius, local producându-se îngheţ la sol.

Sursă foto: artaalba.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol