25 iunie 2024, 7:30

Anumiți legumicultori ar putea primi un ajutor de minim 2.000 de euro

Anumiți legumicultori ar putea primi un ajutor de minim 2.000 de euro/1.000 metri pătrați.

Este vorba despre cei care cultivă ardei, castraveţi, tomate, varză şi vinete în spaţii protejate.

Anunțul a fost făcut de ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Plafonul total alocat pentru susţinerea creșterii legumelor în spaţii protejate este de 150 de milioane de lei.

„Am spus că fostul program „Tomata”, care s-a derulat pe o perioadă de patru ani, nu va mai continua aşa şi am spus şi care sunt motivele: sumele foarte mari alocate şi efectul aşteptat care nu a mai venit, modul că a fost fraudat destul de grosolan, ca să mă exprim aşa, dar şi faptul că foarte mulţi legumicultori au cerut ca programul să fie extins la legume în spaţii protejate, nu doar la o legumă, astfel încât legumicultorii să aibă posibilitatea să cultive legumele care sunt cerute pe piaţă. De aceea am venit cu acest program, acest ajutor de minimis pentru susţinerea legumelor în spaţii protejate. Acum proiectul de HG este în curs de definitivare, în consultare cu mediul asociativ din legumicultură, şi se acordă pentru mai multe legume: ardei, castraveţi, tomate varza alba şi roşie şi vinete. Se acordă maximum 2.000 de euro pe o mie de metri pătraţi pe beneficiar pe an”, a declarat Adrian Oros, potrivit Agerpres.

Totodată, acesta a mai explicat că în cazul în care plafonul alocat pentru acest program este depăşit, suma se va reduce proporţional la toţi beneficiarii eligibili.

„Avem un plafon de 150 de milioane de lei, dacă valoarea alocată este depăşită cuatumul se reduce proporţional, această sumă se repartizează la toţi beneficiarii eligibili. Schema se va derula prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) ca să fie mai uşor verificabilă şi monitorizabilă, iar controalele se vor face de către comisii mixte APIA şi Direcţiile Agricole Judeţene”, a mai spus Adrian Oros.

Sursă foto: agrointel.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol