25 iunie 2024, 7:40

Un fermier clujean cultivă roșii cu muzică clasică (VIDEO)

Un fermier clujean a investit într-un sistem de sonorizare pentru a pune muzică clasică în sera în care cultivă roșii. Liviu Baltă, un economist din Cluj, a ridicat de la zero o fermă, la 20 de kilometri de oraş, unde cultivă legume organice, pe care le livrează la domiciliu clienţilor săi, pe bază de abonament.

Pentru sistemul de sonorizare a cheltuit 2.000 de euro. Baltă susţine că plantele simt stresul și se relaxează datorită muzicii. Conform cercetătorilor, muzica clasică are o influenţă benefică privind creşterea plantelor, spune el. În sprijinul acestei afirmaţii vine şi un studiu realizat de Association of Global Science Inovation, dar şi altele care au fost publicate în revistele ştiinţifice.

„Totodată, persoanele care lucrează într-un mediu cu muzică relaxantă, cum este în cazul nostru o seră cu roşii, beneficiază şi ei de armonia cu natura”, mai spune el.

Pentru a avea apă de calitate, necontaminată, pentru a iriga culturile, el a forat la peste o sută de metri adâncime. Asta după ce, în urma studiilor efectuate, s-a stabilit că apa respectivă are o calitate deosebită, la fel ca şi solul, un cernoziom cu o concentraţie mare de nutrienţi organici.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol