26 aprilie 2024, 22:30

Prima ambarcaţiune ecologică din Europa, pentru colectarea deşeurilor din ape, lansată în Braşov (VIDEO)

De Ziua mondială a Mediului, pe lacul de acumulare Tărlung-Săcele din judeţul Braşov, a fost lansată prima ambarcaţiune 100% ecologică din Europa, folosită pentru colectarea deşeurilor din ape. Ebisu este unică prin faptul că bateriile acesteia se alimentează cu panouri fotovoltaice, a fost proiectată şi realizată de o echipă de ingineri din România, fiind folosită, în premieră, în cadrul programului „Acţionăm pentru ape”, dezvoltat de Asociaţia Act for Tomorrow, în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Apele Române şi Kaufland.

Ambarcaţiunea ecologică românească a fost denumită „Ebisu”, după zeul japonez protector al apelor şi va fi folosită, până la sfârşitul anului, pentru cel puţin alte opt intervenţii rapide de ecologizare a unor lacuri şi cursuri ale marilor râuri din România şi afluenţi ai acestora. „Ebisu” are autonomie de până la şase ore şi poate colecta într-o ieşire pe apă până la 350 de kilograme de deşeuri, realizând şi o sortare a acestora.

Andrei Coşuleanu, reprezentantul Act for Tomorrow, asociaţie care a avut iniţiativa realizării acestei ambarcaţiuni, a subliniat că aceasta este una „prietenă cu natura”, este unică în Europa, nu poluează deloc şi are marele avantaj de a putea fi folosită şi pe lacurile unde motoarele termice sunt interzise.

„În trei ani de când facem acţiuni de ecologizare a apelor, ne-am dat seama că avem nevoie de o tehnologie care să plutească şi să strângă deşeurile de pe ape. Tehnologia este una internaţională, de exemplu bateriile sunt cumpărate din Statele Unite, de la Tesla – echivalentul unei maşini Tesla 3, care este penultima lor tehnologie. Ambarcaţiunea nu poluează şi este, pentru România – şi ridic o minge la fileu autorităţilor -, soluţia pe care putem să o acţionăm pe lacurile unde nu avem voie cu motoare termice, clasice”, a explicat Andrei Coşuleanu.

Potrivit directorului general al Apelor Române, Barabas Laszlo, sumele alocate pentru strângerea deşeurilor din ape, transportul, depozitarea şi reciclarea acestora sunt considerabile, mai ales că şi cantităţile de deşeuri sunt impresionante, deşi se efectuează controale în permanenţă şi se dau amenzi.

Acţiunile de ecologizare vor continua pe parcursul întregului an 2021, fiind planificate cel puţin opt intervenţii rapide în zone cu acumulări semnificative de deşeuri. Sunt vizate atât lacuri, cât şi cursurile marilor râuri din România şi afluenţii acestora- Prut, Olt, Argeş, Mureş etc.

Investiţia pentru realizarea ambarcaţiunii se ridică la 95.000 de euro, au precizat cei de la Act for Tomorrow.

Foto: Agerpres


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol