21 aprilie 2024, 2:19

Ambalajele pentru alimente conțin substanțe toxice perfluorate

Mai multe asociații din Franța consideră că utilizarea substanțelor chimice perfluorate este foarte răspândită în ambalajele pentru produse alimentare și vesela de unică folosință în Europa și cer să fie interzisă. Ambalajele conțin PFAS, substanțe chimice perfluorate care rămân o perioadă foarte lungă de timp în mediu și în corpul nostru și sunt periculoase pentru sănătatea noastră (tipuri de cancer, efecte asupra sistemului imunitar, reproductiv și hormonal, răspuns redus la vaccinări etc.).

Știam deja acest lucru, deoarece printre numeroasele proprietăți ale acestor substanțe (o familie de peste 4.700 de molecule chimice) se află capacitatea lor de a respinge apa, uleiul sau grăsimile, care pot fi neprețuite în prevenirea scurgerilor și petelor. Dar amploarea utilizării lor în aceste ambalaje nu a fost cuantificată.

Studiile au arătat că PFAS prezente în ambalaje pot migra în alimente. În plus, ambalajele care conțin PFAS poluează mediul pe tot parcursul ciclului lor de viață și chiar și după, prin reciclarea hârtiei sau a cartonului tratate cu PFAS.

Asociațiile au analizat în laborator 42 de probe de ambalaje alimentare și veselă de unică folosință din hârtie, carton și fibre vegetale turnate, achiziționate în șase țări (Cehia, Danemarca, Franța, Germania, Olanda și Regatul Unit) în perioada mai – decembrie 2020. Dintre aceste 42 de produse, 32 de eșantioane, inclusiv ambalaje din marile lanțuri de restaurante la nivel mondial, au fost tratate intenționat cu PFAS.

Au fost selectate 17 probe pentru a studia perturbarea activității tiroidiene ca efect advers potențial datorat expunerii la PFAS. Ca rezultat, testul de ecotoxicitate a confirmat că PFAS prezente în probele de ambalare a alimentelor analizate au potențialul de a crea dezechilibre în hormonii tiroidieni.

ONG-urile solicită Uniunii Europene să interzică imediat și permanent întreaga clasă de PFAS în ambalajele alimentare, pentru a proteja consumatorii. În Danemarca, utilizarea PFAS în ambalajele de hârtie și carton a fost interzisă din iulie.

Foto: „Set of Packed in paper containers and boxes…” by Marco Verch Professional Photographer, Flickr, CC BY 2.0


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol