19 iulie 2024, 22:17

Ministrul Mediului, discuții privind forma finală a sistemului garanție returnare pentru ambalaje

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tánczos, a purtat discuții cu reprezentanții Asociației Berarii României, Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare, Federației Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară, Asociației Marilor Rețele Comerciale din România și ai Asociatiei Companiilor de Distributie.

Motivul a fost dorința de finalizare a proiectului hotărârii de guvern care reglementează noul sistem garanție returnare (SGR) pentru ambalaje.

”A fost o primă întâlnire foarte bună și mă bucur că marii producători sunt hotărâți să se implice în crearea de la zero a unui sistem eficient de garanție returnare pentru ambalaje. Am convenit cu ei, așa cum sper să o facem cu toți factorii implicați în proces, să pornim de la feedback-ul primit în procesul de consultare publică și să eliminăm vulnerabilitățile semnalate”, a declarat ministrul Mediului, potrivit green-report.ro.

Astfel, s-au discutat măsurile privind deșeurile de ambalaje care ajung în fluxurile municipale și care pot fi reintroduse în circuitul economic.
”România trebuie să schimbe paradigma managementului deșeurilor din cea a depozitării în cea a reciclării. Pasul de la depozitarea deșeurilor în gropile de gunoi către instalațiile de reciclare poate fi făcut, câtă vreme toți actorii implicați în acest proces își înțeleg responsabilitățile și le asumă în întreaga lor activitate. Le-am transmis reprezentanților FADI, așa cum am făcut-o și în întâlnirile anterioare pe subiectul managementului deșeurilor, că orice act normativ care va viza acest domeniu va fi de acum înainte consultat cu întreaga piață. Totodată, îmi doresc să ajungem cât mai repede la o formă finală a sistemului garanție returnare, singurul capabil să transforme România într-o adevărată societate a reciclării”, a spus ministrul Barna Tánczos.
Sursă foto: solutiidemediu.ro

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol