25 iunie 2024, 7:17

60% din colectarea separată a deșeurilor în România, realizată prin pubele SONDAJ

Un sondaj online realizat de un operator de salubritate arată că 60% din colectarea separată a deșeurilor în România este realizată prin pubele stradale.

Totodată, potrivit aceluiași sondaj citat de Agerpres, şapte din zece români (68,93%) susţin că au învăţat regulile colectării separate corecte din articolele apărute în presă.

În același timp, în privința modalității de colectare separată în zona în care trăiesc, 59,45% dintre respondenţi au spus că „prin pubele colorate specifice diferitelor tipuri de reciclabile”, 21,64%, prin intermediul sacului galben, iar 18,91%, prin saci galbeni, albaştri şi verzi, pentru diferitele tipuri de reciclabile.

Respondenţii susţin că au învăţat regulile colectării separate corecte din articolele apărute în presă (68,93%), din informările făcute de reprezentanţii firmei de salubritate (16,75%) şi în mai mică măsură din informările autorităţilor locale (14,32%).

Potrivit sursei citate, la capitolul ambalaje predominante între reciclabilele colectate, cei mai mulţi (58,27%) susţin că aruncă în egală măsură recipiente de tip PET, ambalaje din plastic ale diferitelor tipuri de alimente, sticle, doze din aluminiu şi carton, 37% spun că în reciclabilele lor predomină PET-urile şi ambalajele din plastic, iar 3,84% susţin că aruncă mai mult sticle, doze din aluminiu şi carton.

În același timp, în ceea ce priveşte plierea recipientelor de tip PET, 67,31% dintre participanţii la sondaj au declarat că le presează înainte de a le arunca, 19,47% recunosc că nu le pliază, iar 13,22% spun că le pliază pe jumătate.

Nu în ultimul rând, în privința percepţiei publice în privinţa introducerii sistemului „Plăteşte pentru cât arunci”, cei mai mulţi dintre cei intervievaţi (51,69%) au spus că, odată cu noile reglementări, vor precolecta aşa cum au făcut-o şi până acum, iar ceva mai puţini (43,48%) plănuiesc să recicleze mai mult pentru a respecta această obligaţie legală. Pe de altă parte, 4,83% dintre respondenţi s-au declarat deranjate de această măsură şi au afirmat că, odată cu introducerea acestei obligaţii legale, nu vor mai colecta deloc separat.

418 de respondenţi din toată ţara au luat parte la sondaj.

Sursă foto: stirileprotv.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol