25 iunie 2024, 9:33

SONDAJ. Românii cred că firmele poluatoare ar trebui sancţionate

Aproximativ 92% dintre români sunt de părere că sancţionarea firmelor poluatoare şi obligarea primăriilor la implementarea de măsuri de protecţie a mediului ar putea reduce poluarea pe termen lung, iar 87% consideră că la acest demers ar trebui să participe şi oamenii, arată rezultatele unui sondaj realizat de Garda Naţională de Mediu (GNM).

Dintre cei care au participat la sondaj:

  • 59,9% susţin că ştiu care sunt atribuţiile GNM;
  • peste o treime (34,2%) declară că sunt familiarizaţi foarte puţin cu activitatea instituţiei;
  • 5,9% admit că nu ştiu nimic despre atribuţiile instituţiei.

 

La întrebarea „Care din activităţile următoare credeţi că se află în atribuţiile Gărzii Naţionale de Mediu?”, respondenţii au putut bifa mai multe răspunsuri, iar cei mai mulţi (96,7%) au optat pentru :

Prevenirea, constatarea şi sancţionarea abaterilor legale privind protecţia mediului, inclusiv în domeniul controlului poluării industriale”.

Totodată, „Supravegherea controlul şi sancţionarea celor care transportă metale, deşeuri voluminoase sau periculoase, fără autorizaţie” a fost pe locul doi în topul activităţilor atribuite GNM, adunând 62,7% dintre respondenţi.

Cam 25% dintre români sunt de acord cu sancţionarea celor care se încălzesc cu alţi combustibili în afara lemnelor, produselor speciale pentru încălzire sau gazului, în timp ce:

  • „Stingerea incendiilor/arderilor de deşeuri” a acumulat 18,1% din totalul răspunsurilor;
  • „Salubrizarea localităţilor”, 16,2%.

 

Aproape 45% dintre cei chestionaţi nu au sesizat vreodată comisarii Gărzii de Mediu în privinţa unor incidente de mediu, în timp ce 36,8% au făcut acest lucru, iar 18,3% susţin că au vrut să sesizeze instituţia, dar nu au făcut-o.

Sondajul GNM a fost realizat, printr-un formular Google, sub forma unui chestionar ce a cuprins zece întrebări cu variante de răspuns unice sau multiple, pe un eşantion de 780 de persoane din toată ţara, în perioada 7 – 14 ianuarie 2022.

Foto: Garda Națională de Mediu (Facebook)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol