25 aprilie 2024, 10:00

2020: număr record de activiști de mediu uciși

Un număr record de activiști care lucrează pentru protejarea mediului au fost uciși anul trecut: 227 de oameni. Este cel mai mare număr înregistrat pentru al doilea an consecutiv, se arată în raportul Global Witness. Aproape o treime dintre crime au fost legate de exploatarea resurselor: exploatare forestieră, minieră, agroindustrie pe scară largă, baraje hidroelectrice și alte infrastructuri.

De când a fost semnat Acordul de la Paris privind schimbările climatice în 2015, organizația spune că, în medie, patru activiști au fost uciși în fiecare săptămână. Este un „număr șocant”, probabil subestimat din cauza restricțiilor tot mai mari impuse jurnaliștilor și libertăților civice.

Exploatarea forestieră a fost industria legată de cele mai multe crime – 23 de cazuri în Brazilia, Nicaragua, Peru și Filipine. Populațiile indigene, cel mai adesea în prima linie a schimbărilor climatice, au reprezentat încă o treime din cazuri. Columbia a înregistrat cele mai multe atacuri înregistrate, cu 65 de persoane ucise anul trecut.

Organizația Global Witness a cerut guvernelor să recunoască în mod oficial dreptul omului la un mediu sigur, sănătos și durabil și să asigure angajamentele asumate în cadrul conferinței ONU privind schimbările climatice din noiembrie (COP26).

Global Witness a declarat că activiștii încă amenințați includ comunități din Guapinol în Honduras, unde zeci de oameni au protestat împotriva unei concesiuni de extracție a oxidului de fier acordată de guvernul central într-o zonă protejată.

În România, șase pădurari au fost uciși în ultimii doi ani. Cazul lui Liviu Pop, pădurarul din Maramureș ucis în octombrie 2019, a fost relatat de BBC. Trupul pădurarului a fost descoperit într-o râpă, împușcat și cu numeroase urme de agresiune pe trup. Liviu Pop a răspuns unui pont privind o tăiere ilegală în pădurea pe care o păzea.

Foto: INSTITUTO SOCIOAMBIENTAL (via BBC)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol