18 mai 2024, 19:55

Apa lacului IOR din Capitală este roșie de săptămâni. Care ar putea fi motivele

Apa lacului IOR din Capitală are o culoare neobișnuită, roșie, de mai bine de trei săptămâni. În acest sens, autoritățile fac cercetări pentru a afla care este motivul.

Astfel, Garda de Mediu a anunțat că a fost identificat un posibil poluator, însă verificările continuă.

„Controlul e în desfășurare, au fost prelevate probe din lacul IOR, rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator având în vedere rezultatele. Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc – deținătorul lacului, deținătorul luciului de apă, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, a declarat Andrei Corlan, comisar al Gărzii de Mediu București.

Totodată, bucureștenii care se plimbă în zonă caută explicații.

„Noi ne-am gândit că ar putea fi niște alge dezvoltate cât a fost cald sau poate o substanță? O substanță de curățare. Toxic nu e, pentru că sunt multe păsări care stau în apă. Nu am mai văzut și stau de ceva vreme în zonă”, mărturisește un bucureștean, potrivit digi24.ro.

„Cred că e vorba de alge, poate s-au descompus”, mai spune un alt locuitor din zonă.

„Frunzele cad în apă și cred că de acolo această culoare”, crede un alt trecător, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, părerea activiștilor de mediu ar fi alta.

„Tot ce înseamnă fecale grosier și lichid s-au deversat și se deversează în continuare în lac. Trei surse trebuie verificate urgent! Sub nicio formă, populația să nu cumva să înghită sau copiii să nu fie lăsați! E foarte periculos pentru om ce e în lac. Avantajul e că s-a întâmpat iarna, că dacă se întâmpla pe căldură, va dați sema ce sursă de infecție! Probabil trebuia să închidem tot parcul și să nu mai permitem accesul! Este clar trasată sarcină Primăriei Sectorului 3 să identifice foarte repede sursa de poluare” a declarat Dan Trifu, preşedintele Fundaţiei Eco-Civica.

Sursă foto: danmirica.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol