19 aprilie 2024, 23:38

Doar 20 de firme din lume produc mai mult de jumătate din deșeurile de unică folosință

Doar 20 de companii sunt responsabile pentru producerea a mai mult de jumătate din articolele din plastic de unică folosință aruncate în întreaga lume. „The Plastic Waste Makers index”, publicat de Fundația Minderoo din Australia, a analizat aproximativ o mie de fabrici care produc materiile prime necesare pentru produsele de unică folosință. Cercetarea a analizat companiile care sunt chiar la începutul lanțului de aprovizionare cu plastic și produc polimeri, din care sunt fabricate toate materialele plastice. Polimerii sunt produși în mare parte prin prelucrarea combustibililor fosili precum petrolul, gazul și cărbunele, care pot avea un impact foarte nociv asupra planetei.

Producția și utilizarea plasticului reprezintă o mare problemă de mediu. Sticlele de plastic, pachetele cu alimente și pungile se numără printre miliardele de articole care sunt folosite o dată și apoi aruncate, iar acestea pot ajunge adesea în oceanele noastre.

Studiul numește 20 de companii care creează 55% din deșeurile de plastic de unică folosință din lume. ExxonMobil este cel mai mare producător de deșeuri din plastic, contribuind cu 5,9 milioane de tone de plastic în 2019, potrivit raportului. Cercetătorii spun că producția de materiale plastice de unică folosință ar putea crește cu aproximativ o treime (30%) în următorii cinci ani.

Studiul a analizat, de asemenea, ce țări generează cele mai multe deșeuri de plastic de unică folosință. China a ieșit pe primul loc, SUA sunt pe locul al doilea, iar Marea Britanie, iar India pe locul trei.

ExxonMobil a declarat că „împărtășește preocuparea societății cu privire la deșeurile de plastic și este de acord că ea trebuie abordată”, necesitând un efort de colaborare între companii, guverne, grupuri și consumatori. Compania a adăugat că ia măsuri prin creșterea reciclării, susținând eforturile de recuperare a mai multor deșeuri din plastic și lucrând la soluții avansate de reciclare care ar putea ajuta la scăderea emisiilor de gaze cu efect de seră.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol