Temperaturile în creştere, cauzate de schimbările climatice, contribuie la formarea şi răspândirea aşa numitei ”zăpezi verzi”, care este atât de des întâlnită încât este vizibilă chiar şi din spaţiu. Datele colectate timp de doi ani de satelitul Sentinel 2 al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), combinate cu cele obţinute în urma observaţiilor la sol i-au ajutat pe cercetătorii de la Universitatea Cambridge şi de la British Antarctic Survey să creeze o hartă a înfloririi algelor pe coasta Peninsulei Antarctice.
Cercetătorii au investigat impactul algelor roșii și verzi asupra albedo-ului, care este cantitatea de lumină pe care o reflectă suprafața zăpezii înapoi în spațiu și asupra forțării radiative, care este cantitatea de energie pe care o absoarbe suprafața. Suprafețele mai întunecate scad albedo-ul și măresc forțarea radiativă, iar forțarea radiativă pozitivă face ca planeta să se încălzească.
Rezultatele studiului cercetătorilor au fost publicate în revista Nature.
Antarctica se încălzește tot mai repede
Antarctica se încălzește și poate pierde chiar și 62% dintre florile care ocupă insulele mici, joase. Cu toate acestea, s-a observat că zona de înflorire și elevația se amplifică la latitudini mai mici, sugerând că este probabilă extinderea paralelă a zonei de înflorire pe terenuri mai mari, apropiate de coloniile de păsări sau foci. Se estimează că această creștere va depăși biomasa din insulele mici, rezultând o creștere netă a întinderii algelor de zăpadă și a biomasei pe măsură ce peninsula se încălzește.
În ecosistemele terestre limitate din Antarctica, toate organismele fotosintetice aduc o contribuție semnificativă la ecologia habitatului lor. Terenul fără gheață reprezintă doar aproximativ 0,18% din suprafața continentală a Antarcticii și, chiar și în Peninsula Antarctică, cea mai vegetativă regiune a Antarcticii, doar 1,34% din terenul expus are vegetație. Cu toate acestea, viața fotosintetică apare adesea și în câmpurile de zăpadă de coastă verzi.
Florile de alge de zăpadă din Antarctica au fost descrise pentru prima dată după expedițiile din anii 1950 și 1960. Având în vedere că o singură înflorire de alge de zăpadă poate acoperi sute de metri pătrați, algele de zăpadă sunt unele dintre cei mai semnificative producătoare primare de fotosinteză din regiune și influențează aprovizionarea cu nutrienți a ecosistemelor terestre și marine din aval.
Încălzirea din Peninsula Antarctică a depășit deja 1,5 °C peste temperaturile preindustriale, iar proiecțiile curente indică creșteri globale suplimentare. Având în vedere că zona disponibilă pentru colonizarea plantelor în peninsulă va crește cu până la trei ori datorită acestei încălziri, înțelegerea modului în care algele de zăpadă se încadrează în biosfera Antarcticii și răspunsul lor probabil la încălzire sunt lucruri esențiale pentru înțelegerea impactului global al schimbărilor climatice asupra vegetației din Antarctica.
Foto: studiu științific (revista Nature)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol