23 aprilie 2024, 20:51

Veneția se confruntă cu cele mai grave inundații din ultimii 50 de ani

Orașul iconic italian Veneția a fost asediat de apele inundațiilor care s-au ridicat la niveluri nemaivăzute în ultimii 53 de ani.

Numite aqua alta, sau ape mari, acest fenomen se întâmplă anual în noiembrie și decembrie în Veneția, când vânturile sezoniere conduc marea puternică pe canale, prin drenuri și pe străzile orașului, potrivit National Geographic.

Este vorba despre cele mai mari inundații care au avut loc în Veneția după anul 1966.

Astfel, platformele instalate deasupra inundațiilor obișnuite din Piața San Marco puse pentru a permite traficul pe jos nu au mai fost potrivite de această dată, iar autoritățile le-au îndepărtat pentru a nu pluti.

Anul trecut, trei sferturi din orașul istoric au fost scufundate în urma valurilor înalte și a furtunilor puternice.

Odată cu schimbările climatice și nivelul mării în creștere la nivel global, Veneția, întemeiată inițial pe un teren moale și bogat, se confruntă cu probleme din ce în ce mai mari în fiecare an. Nivelurile din bazinul Mării Mediterane ar putea crește foarte mult până la sfârșitul acestui secol, spun experții, crescând riscul ca orașul să fie inundat mai des decât media actuală de patru ori pe an, potrivit sursei citate.

Liderii orașului lucrează la un plan ambițios de salvare a Veneției din 2003. Denumit MOSE (MOdulo Sperimentale Elettromeccanico), proiectul este un sistem de porți mobile menite să protejeze orașul și laguna de mareele extreme. Proiectul de geoinginerie se bazează pe o tehnologie veche de zeci de ani în acest moment și a fost afectat de depășiri de costuri și acuzații de corupție.

Porțile trebuiau finalizate în 2011, dar unii oficiali spun că nu vor gata pentru următorii trei ani.

Sursă foto: cotidianul.md


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol