„Când eram copil, obișnuiam să citez un roman scris de un scriitor italian, Italo Calvino, intitulat «Baronul din copaci». Era povestea unui tânăr duce care a decis, când avea 12 ani, să-și abandoneze familia și să-și petreacă restul vieții trăind pe ramurile unei păduri”, mărturisește arhitectul Stefano Boeri.
Această analogie ar putea explica mai bine fascinația bărbatului de 64 de ani pentru natură, o preocupare de-a lungul vieții, care l-a determinat să proiecteze prima pădure verticală din lume.
Bosco Verticale, o pereche de turnuri rezidențiale situate în inima cartierului Porta Nuova din Milano, găzduiește peste 21.000 de copaci, arbuști și plante perene. Vegetația convertește în medie 44.000 de kilograme de carbon în fiecare an, atenuând în același timp poluarea fonică din traficul de dedesubt. Cele două clădiri înalte sunt complet autosuficiente, folosind energie regenerabilă din panouri solare și apă uzată filtrată pentru a susține viața vegetală a clădirilor. Ele găzduiesc, de asemenea, 300 de rezidenți.
Clădirile găzduiesc acum 400 de apartamente și o clădire de birouri cu 11 etaje. Designul a câștigat „2014 International Highrise Award” și „2015 Tall Building Worldwide” și a inspirat o nouă generație de proiecte de reîmpădurire urbană din întreaga lume:
- One Central Park al lui Jean Nouvel din Sydney
- Turnul Agora Garden al lui Vincent Callebaut din Taipei
- complexul peisagistic hibrid din Parcul Zariadie din Moscova.
Clădirea conține 125 de apartamente mici destinate gospodăriilor cu venituri mici, înconjurate de o fațadă de peste cinci mii de arbuști, plante și copaci.
Foto: Euronews Green (Instagram)
Comentariile sunt oprite pentru acest articol