25 iunie 2024, 9:19

Utilizarea uleiului folosit duce la defrișări în Asia. Care e explicația?

Aproape jumătate din uleiul de palmier importat în Uniunea Europeană (UE) este folosit ca biocombustibil. Cu toate acestea, ambiția Europei de a avea combustibili verzi duce la despăduriri în țările din Asia, arată un nou studiu citat de euronews.com.

Uleiul folosit, provenit de la gătit, poate fi procesat și folosit ca biocombustibil pentru a genera energie, pentru transport sau pentru încălzirea locuințelor, fiind un înlocuitor pentru combustibilii fosili. Cu toate acestea, din moment ce cantitatea biocombustibilului obținut din ulei folosit a crescut cu aproape 40% în fiecare an, începând cu 2014, pur și simplu nu este suficient ulei folosit pentru ca metoda să fie sustenabilă, arată un nou raport. În plus, această cerere lasă loc și fraudei – uleiul folosit este deseori vândut la un preț mult mai mare decât cel virgin sau cele două tipuri de uleiuri sunt amestecate.

Paradoxul

Astfel, cu toate că în țările din UE uleiul folosit este considerat deșeu, animalele din unele țări asiatice sunt hrănite cu el.

„Setea Europei pentru ulei folosit pentru a alimenta sectorul transporturilor depășește cantitățile pe care le pot oferi țările care prăjesc mult. Țările care ar folosi uleiul deja utilizat la hrănirea animalelor și la obținerea altor produse ar putea sfârși prin a-l exporta, în timp ce ei ar utiliza acasă un ulei ieftin, cum e cel de palmier”, a explicat Cristina Mestre, de la Transport & Environment – publicația care a făcut studiul, potrivit sursei citate.

„Puțini oameni realizează că aproape jumătate din uleiul de palmier importat de UE este folosit ca biocombustibil. Încă din 2009, obligația de a amesteca biocombustibilii cu combustibilii fosili pentru autovehicule a devenit o cauză majoră a defrișărilor”, se arată în raport.

În acest context, Directiva Europeană privind energia regenerabilă va fi revizuită în iunie, inclusiv regulile privind combustibilii verzi din transport. Transport & Environment face presiuni asupra UE să limiteze utilizarea uleiului folosit pentru transport și să îmbunătățească monitorizarea pentru a evita despăduririle pentru combustibil.

Sursă foto: tudosiei.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol