19 iulie 2024, 20:44

Unde se află cel mai sustenabil bistro din România

Cel mai sustenabil bistro din România și care tinde să devină primul certificat Zero Deșeuri din România se află în Iași, potrivit green-report.ro.

Poartă numele de CUIB și este locul în care mâncărurile sunt livrate în borcane sau în hârtie, clienții primesc gratuit apă filtrată, iar ingredientele din care se creează meniul sunt locale sau regionale, potrivit sursei citate.

Astfel, de-a lungul a șapte ani, CUIB a evitat ca peste 11.000 de ambalaje să ajungă la groapa de gunoi, a economisit cel puțin 23 de milioane de litri de apă și a evitat consumul a peste 1.350 de ființe vii.

Totul a început cu Asociația Mai bine, care se canalizează pe patru arii de acțiune: ecologie și protecția mediului, economie socială, educație pentru dezvoltare durabilă, responsabilizare civică.

„Încă de la începutul organizației, am promovat prin diverse acțiuni această abordare a consumului ca forma cea mai la îndemână la nivel individual de a spori impactul pozitiv în comunitate și de a diminua impactul negativ asupra mediului. Astfel cele mai multe resurse ale organizației au fost investite în educarea și conștientizarea publicului larg cu privire la principii și mișcări din sfera ecologiei umane și urbane precum slow food, sezonalitate, localizare, economie socială verde, comerț echitabil”, a explicat co-fondatoarea Anca Chirilă-Gheorghică.

Aici se servesc preparate fără carne, astfel în șapte ani a fost evitat consumul a peste 1.350 de ființe vii. La momentul deschiderii era singurul restaurant ovo-lacto-vegetarian din Iași, iar în prezent fiecare fel de mâncare principal poate fi comandat și în varianta vegană. În următorii trei ani, fondatorii își propun să aibă doar preparate vegetariene și vegane.

Totodată, aici nu se folosesc pahare și recipiente de unică folosință pentru hrana sau băuturile la pachet sau din bistro, iar unele produse pot fi comandate și la jumătăți de porții.

Sursă foto: guerrillaradio.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol