25 iunie 2024, 7:53

Un ONG propune o petiție pentru protejarea arborilor seculari din Pădurea Snagov FOTO

ONG-ul Agen Green trage un semnal de alarmă, arătând că ultimii arbori seculari, rămășițe ale Codrilor Vlăsiei adăpostiți în Pădurea Snagov sunt exploatați luna aceasta.

În acest sens, organizația îndeamnă românii să semneze o petiție adresată ministrului Mediului.

Anunțul a fost făcut prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de Facebook.

Sursă foto: Facebook

„Sunt doborâți unul câte unul, zilele acestea. Mulți dintre ultimii arbori seculari, rămășițe ale Codrilor Vlăsiei adăpostiți în Pădurea Snagov, din apropierea Bucureștiului, cel mai poluat oraș al României, sunt exploatați luna aceasta. În ultimele 2 săptămâni, un număr mare de arbori monumentali, cu vârste cuprinse între 150-190 de ani, au fost culcați la pământ. Se folosește pretextul întineririi pădurii. În realitate, codrii sunt înlocuiți cu boscheți din alte specii în altă compoziție decât cea natural fundamentală”, au transmis cei de la Agent Green.

Potrivit organizației, anual, 20.755 de cetățeni cu domiciliul în România mor din cauza poluării, dintre care 15 126 din cauza poluării aerului.

„Consecințele distrugerii acestor păduri cu grad ridicat de naturalețe, dominate de stejari și formate în sute de ani, sunt iremediabile: ne pierdem plămânii orașului, se distruge habitatul pentru multe specii și se fură dreptul cetățenilor de recreere în aceste păduri”, au mai transmis reprezentanții ONG-ului.

Astfel, aceștia propun o petiție adresată ministrului Mediului, Barna Tanczos, și tuturor primarilor din România pentru protejarea strictă a tuturor pădurilor urbane, protejarea strictă a tuturor pădurilor periurbane pe o raza de 10 km, înființarea de păduri noi care păstrează compoziția tipică natural fundamentală, împădurirea tuturor terenurilor degradate și abandonate, înființarea de perdele forestiere între toate culturile agricole, îmbogățirea pajiștilor cu arbori de biodiversitate, transformarea graduală a tuturor grădinilor zoologice în păduri.

Sursă foto: romanian-journeys.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol