16 septembrie 2024, 22:39

Uleiul reciclat devine lumânări prin Oilright din Timișoara

OilRight este o întreprindere socială eco-incluzivă din Timișoara. Misiunea sa este protejarea mediului în contextul crizei climatice și asigurarea integrării profesionale a persoanelor (ce provin din medii) vulnerabile. În prezent, inițiativa este într-o campanie de strângere de fonduri pe platforma Consoli8, unde a adunat aproape 20.000 de lei din 35.000 solicitați.

Pornind de la modelul dezvoltat de OilRight Slovenia din 2014 și în parteneriat cu echipa de acolo și cu finanțare europeană, OilRight România va produce lumânări din uleiul alimentar generat de gospodăriile din Timișoara și împrejurimi.

Lumânarea este un produs non-toxic, complet ecologic, din ingrediente 100% naturale și este realizată conform reglementărilor legale. Cântărește 150 de grame și are 40 de ore timp de ardere, cu 25% mai mult decât o lumânare din parafină. Este turnată  într-un vas de sticlă returnabil. Vor fi disponibile opt tipuri de arome naturale și se va vinde în ambalaj din carton, cu informații și instrucțiuni de utilizare.

Îți poți face și singur lumânările

Uleiul este încălzit și filtrat pentru a elimina toate impuritățile, este apoi amestecat cu arome și coloranți naturali, turnat în vase de sticlă pregătite cu fitile, rezultatul fiind o lumânare complet ecologică, non-toxică, cu un design simplu. Vor fi disponibile pentru vânzare lumânările propriu-zise, dar și kit-uri prin care ți le poți fabrica singur.

Proiectul a pornit de la frustrarea legată de două mari probleme din România: rata foarte mică de reciclare și procentajul extrem de scăzut de ocupare a pieței muncii de către persoanele cu dizabilități.

„Vrem să schimbăm modul în care consumatorii casnici se debarasează de uleiul uzat și vânzarea de lumânări, astfel încât să acoperim costurile de producție și să generăm profit. Crezul nostru este că doar o comunitate implicată și activă poate deveni o comunitate puternică și sustenabilă. Acesta este motivul pentru care OilRight România există”, se arată în descrierea campaniei.

Pentru a muta România pe un loc onorabil în ceea ce privește reciclarea, OilRight, în rol de colector, se axează pe activarea consumatorilor casnici. Aceștia produc peste 50% din uleiul alimentar uzat, iar mai mult de 90% din ei nu-l colectează selectiv. Obiectivul proiectului pentru următorii trei ani este de a colecta peste 200 de tone de ulei uzat. Uleiul care nu este folosit în producția de lumânări și care devine exces va fi vândut marilor colectori.

Oilright se deplasează la domiciliu pentru minimum zece litri de ulei pentru persoane fizice și 60 litri pentru persoane juridice. Dacă doriți să vă debarasați de ulei înainte de a strânge această cantitate, puteți să îl vărsați în butoiul din casa scării sau să îl duceți, într-un borcan de sticlă, la sediul OilRight.

Foto: Hygge (Dan Ungureanu)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol