5 aprilie 2024, 16:58

Litoralul românesc, acoperit de deșeuri. O persoană aruncă 29 kg de plastic pe an

O singură persoană aflată pe litoral aruncă în natură 29 de kilograme de plastic într-un an: este concluzia la care au ajuns ecologiștii care au calculat, pentru prima dată, cât de mult poluează oamenii plajele și marea.

Sunt gunoaie chiar și pe fâșii de nisip izolate, sălbatice, unde credeam că nu ajunge nimeni. Grav este că și Dunărea poartă spre mare o cantitate impresionantă de deșeuri, peste patru tone zilnic, potrivit unor experți din Viena.

Într-un singur an, activiștii au adunat aproximativ 2.500 de gunoaie de la Edighiol, zona comuna dintre lacul Sinoe și Marea Neagră. În 2020, o singură persoană aflată pe litoral a produs 33 de kilograme de deșeuri din plastic, arată calculul făcut de ecologiștii români, în baza unui studiu al cercetătorilor Universității din Viena. Doar 4 kilograme au ajuns în centrele de reciclare, restul – în natură.

4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră, potrivit studiului realizat de Universitatea din Viena. Conform ecologiștilor de la Mare Nostru, 2019 a fost cel mai murdar an. Atunci au fost adunate de pe plajele monitorizate aproape 33.000 de gunoaie în sezonul estival.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol