25 iunie 2024, 8:23

Orașe din Italia, Polonia și Cehia domină topul mortalității din cauza particulelor în suspensie. București, pe locul 103

Un studiu de impact asupra sănătății a estimat pentru prima dată mortalitatea din cauza poluării aerului în peste o mie de orașe europene. Studiul publicat în The Lancet Planetary Health include un clasament al orașelor europene cu cele mai ridicate rate de mortalitate atribuite fiecăruia dintre cei doi poluanți atmosferici studiați: particule fine (PM2,5) și dioxid de azot (NO2). Proiectul de cercetare a fost condus de Institutul Barcelona pentru Sănătate Globală (ISGlobal), în colaborare cu cercetători de la Institutul Elvețian de Sănătate Tropicală și Publică (Swiss TPH) și Universitatea Utrecht.

Descoperirile arată că 51.000 și respectiv 900 de decese premature (în funcție de categoria de poluanți) ar putea fi prevenite în fiecare an, dacă orașele analizate ar atinge nivelurile de PM2,5 și NO2 recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Clasamentele mortalității

După estimarea deceselor premature care pot fi prevenite în fiecare oraș, echipa de cercetare a clasificat orașele după povara mortalității pentru fiecare dintre cei doi poluanți studiați.

Acest studiu face parte din proiectul ISGlobal Ranking of Cities și este primul dintr-o serie de analize ale impactului asupra sănătății a diferiților factori de mediu inerente vieții urbane, inclusiv poluarea aerului, zgomotul, accesul la spațiile verzi, efectele insulelor de căldură etc. Site-ul http://www.isglobalranking.org a fost creat ca un hub pentru clasamente și date detaliate despre fiecare oraș. Datele din celelalte analize și clasamente ale proiectului vor fi adăugate pe site pe măsură ce devin disponibile.

Top 10 orașe cu cea mai mare povară de mortalitate din cauza particulelor PM2,5:

 1. Brescia (Italia)
 2. Bergamo (Italia)
 3. Karviná (Republica Cehă)
 4. Vicenza (Italia)
 5. Metropola Silezia (Polonia)
 6. Ostrava (Republica Cehă)
 7. Jastrzbie-Zdrój (Polonia)
 8. Saronno (Italia)
 9. Rybnik (Polonia)
 10. Havířov (Republica Cehă)

 

Top 10 orașe cu cea mai mare povară de mortalitate din cauza particulelor NO2:

 1. Madrid (zona metropolitană) (Spania)
 2. Anvers (Belgia)
 3. Torino (Italia)
 4. Paris (zona metropolitană) (Franța)
 5. Milano (zona metropolitană) (Italia)
 6. Barcelona (zona metropolitană) (Spania)
 7. Mollet del Vallès (Spania)
 8. Bruxelles (Belgia)
 9. Herne (Germania)
 10. Argenteuil-Bezons (Franța)

 

București este pe locul 103. Iată locurile ocupate de alte orașe din România:

 • Buzău – 390
 • Arad – 102
 • Timișoara – 123
 • Oradea – 160
 • Tulcea – 609

 

Pentru a face comparații între orașe, cercetătorii au atribuit un scor de povară de mortalitate fiecărui oraș. Scorurile au fost calculate utilizând un algoritm care a luat în considerare ratele de mortalitate, procentajele deceselor premature anuale prevenibile și anii de viață pierduți pentru fiecare poluant atmosferic.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol