20 septembrie 2024, 18:09

„Ținutul Buzăului” ar putea să devină Geoparc UNESCO

„Ținutul Buzăului” ar putea să devină Geoparc UNESCO.

Astfel, acesta ar putea fi recunoscut drept un teritoriu cu valori naturale și culturale de importanță internațională, potrivit green-report.ro.

Vulcanii noroioși, domurile de sare, focurile vii, trovanții de la Ulmet, așezările rupestre și chihlimbarul roșu de la Colți urmează să fie evaluate de UNESCO, în cursul acestui an.

“Odată cu acordarea acestui titlu din partea UNESCO, Buzău Land va fi considerat un <<Parc al Pământului>>, unde patrimoniul natural și cultural va fi folosit pentru a sprijini comunitățile din zonă. Practic, Ținutul Buzăului va deveni un teritoriu de dezvoltare durabilă ale cărui valori și reușite vor fi recunoscute de UNESCO, lucru care va aduce multe beneficii, dincolo de expunerea globală”, a declarat Răzvan-Gabriel Popa, Director Executiv al Asociației Ținutului Buzăului, potrivit sursei citate.

La finele lui 2020, Asociația Ținutul Buzăului a finalizat cu succes primul capitol al acestui proiect, transmițând către UNESCO dosarul de evaluare.

Aplicația a constat în prezentarea teritoriului, a patrimoniului cultural, a valorilor geologice semnificative pentru istoria planetei și a progresului pe care echipa l-a făcut în ultimii ani, pentru a pune aceste valori în slujba comunităților locale. Comisia Națională a României pentru UNESCO a sprijinit acest demers, susținând activ întregul proces de aplicare.

Urmează ca doi specialiști internaționali din țări diferite să petreacă trei zile în Ținutul Buzăului și vor evalua teritoriul, descoperind locurile, oamenii și valorile locale, verificând nici mai mult, nici mai puțin de 101 de criterii.

Pentru a obține statutul de Geoparc Global, Ținutul Buzăului trebuie să bifeze 99 dintre aceste criterii.

Sursă foto: digi24.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol