27 aprilie 2024, 2:06

Ținutul Buzăului, la un pas de a deveni Geoparc Global

În 15 septembrie, experţii Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) au sosit în România pentru a evalua Ținutul Buzăului şi a verifica, astfel, dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul transmis la Paris, în decembrie 2020.

Renumitele locuri ale Ţinutului Buzăului vor fi evaluate, în următoarele zile, prin prisma diversităţii geologice şi culturale a zonei:

  • vulcanii noroioşi
  • domurile de sare
  • focurile vii
  • trovanţii de la Ulmet
  • aşezările rupestre
  • chihlimbarul roşu de la Colţi.

 

Doi specialişti internaţionali UNESCO vor petrece câteva zile în Ţinutul Buzăului, în perioada 15-19 septembrie, evaluând locurile după o sută de criterii şi verificând dacă realitatea din teritoriu corespunde cu dosarul celor 18 comune care constituie Ţinutul Buzăului. Experţii vor lua pulsul comunităţii locale, având întrevederi cu primarii, cu antreprenorii, localnicii şi profesorii din zona Buzăului.

Pașii atestării:

  1. Experţii internaţionali vor analiza impactul proiectului “Buzău Land” asupra comunităţii. În urma vizitei pe teren, evaluatorii vor acorda un feedback general, fără a da imediat un verdict.
  2. După aproximativ o săptămână de la finalizarea vizitei în România, specialiştii vor transmite un raport comun la Secretariatul UNESCO din Paris.
  3. Acesta va analiza raportul, împreună cu celelalte două rapoarte întocmite de o comisie UNESCO şi de o comisie a Uniunii Internaţionale a Ştiinţelor Geologice (IUGS).
  4. Ulterior, Secretariatul UNESCO va transmite o propunere de acceptare, de amânare ori de respingere către board-ul Georparcurilor UNESCO, ce se întruneşte în fiecare an, în luna mai.
  5. În urma voturilor obţinute, se va comunica decizia finală.

 

Pentru a obţine statutul de Geoparc Global, “Ţinutul Buzăului” trebuie să bifeze 99 din cele 101 de criterii analizate de specialişti. Vizita experţilor reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare a proiectului, în urma căruia proiectul poate primi:

  • acceptul statutului de Geoparc sau
  • o amânare a titlului (va primi instrucţiuni clare pentru rectificare, urmând ca în decurs de 1-2 ani să le implementeze şi să le trimită spre analiză către UNESCO) sau
  • respingerea definitivă a acestuia.

 

Statutul de Geoparc Global UNESCO atestă teritoriul respectiv precum o zonă în care se depun eforturi considerabile pentru dezvoltarea educaţională, economică şi socio-culturală a comunităţilor. Această dezvoltare are loc în consens cu protejarea şi dezvoltarea mediului înconjurător. Principalii piloni ai acestui proces sunt mediul, economia şi societatea.

Foto: George Hari Popescu


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol