18 mai 2024, 0:32

Terra are un nou ocean. Al cincilea!

Pentru prima dată în cei peste 100 de ani în care National Geographic Society a cartografiat oceanele lumii, acum recunoaște cinci. Organizația a anunțat că va recunoaște Oceanul Sudic, o apă care înconjoară Antarctica.

Oficialii Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) au declarat că agenția federală a recunoscut apa drept al cincilea ocean în 1999, când Consiliul SUA pentru Numele Geografice a aprobat denumirea „Oceanul Sudic”. Când granițele oceanului au fost propuse în 2000 Organizației Hidrografice Internaționale (IHO), care urmărește și cartografiază mările și oceanele lumii, nu toate țările membre ale IHO erau de acord.

Deși National Geographic a etichetat oceanul pe hărțile sale, a venit cu o declarație de declinare a responsabilității cu privire la lipsa unui acord larg. Ei bine, acum sunt cinci oceane:

  1. Arctic
  2. Atlantic
  3. Indian
  4. Pacific
  5. Sudic.

 

Noul ocean se întinde de pe coasta Antarcticii până la 60 de grade latitudine sudică. Este o porțiune distinctă de apă caracterizată de puternicul curent circumpolar antarctic care mergee spre est.

Oceanul Sudic conține zone care se încălzesc cel mai rapid pe Pământ, cum ar fi Peninsula Antarctică. Gheața din Oceanul Sudic joacă un rol în determinarea circulației apelor oceanelor și a modelelor meteorologice, iar încălzirea în continuare a oceanului ar putea perturba climatul global.

Foto: National Geographic


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol