12 iulie 2024, 20:33

La Târgu Cărbunești, a fost terminat pasajul central pentru migrarea peștilor

Lucrările de amenajare a pragului deversor de la Târgu Cărbunești au ajuns într-un punct important, prin finalizarea pasajului central pentru migrarea peștilor. Pasajul central are lungimea de aproximativ 24 de metri, lățimea de 7 metri și a fost proiectat și realizat ca o “scară cu fante verticale”, cu o lungime desfășurată de 64 de metri, ce cuprinde 22 de bazine delimitate de fante verticale.

După finalizarea acestui pasaj și a unei rampe din anrocamente prinse în beton, cu rol de pasaj secundar, cursul râului Gilort a fost deviat către malul drept, pentru a se urmări modul în care funcționează cele două pasaje. În plus, după devierea apei, lucrările vor continua pe malul stâng prin stabilizarea și reconstruirea gabioanelor din aval de pragul deversor. După refacerea gabioanelor, se va recalibra albia râului, atât în amonte cât și în aval, urmând ca debitul să fie dirijat pe pasajul central.

Lucrările de amenajare a pragului deversor de la Târgu Cărbunești au drept termen de finalizare luna aprilie a anului 2022, dar constructorul face eforturi ca să finalizeze în toamna acestui an lucrările prevăzute să se desfășoare în albia râului Gilort.

Amenajarea pragului deversor de la podul de pe DN67B, din localitatea Târgu Cărbunești, a fost necesară pentru a permite trecerea peștilor în amonte. Pragul deversor existent avea o înălțime de aproape patru metri, motiv pentru care peștii din speciile vizate de proiect nu îl puteau traversa. Lucrările de amenajare a acestui prag au rol esențial în refacerea conectivității longitudinale pe râul Gilort.

Foto: Fish for Life


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol