19 iulie 2024, 0:28

Contaminarea apelor cu droguri determină dependența la pești

Păstrăvul poate deveni dependent de drogul psiho-stimulent metamfetamină, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Journal of Experimental Biology.

Cercetătorii au încercat să afle dacă drogurile ilegale, la nivelul în care se găsesc în râuri, pot modifica comportamentul peştilor. Echipa a pus 40 de păstrăvi într-un bazin cu apă care conţinea un nivel de metamfetamină similar cu cel descoperit în râuri cu apă dulce, iar după opt săptămâni i-a transferat într-un bazin cu apă curată. O dată la două zile, cercetătorii verificau dacă peştii sufereau de sevraj, aceştia având posibilitatea să aleagă dacă să stea în apă curată sau în apa cu metamfetamină. Alţi 40 de păstrăvi au fost folosiţi ca grup de control.

Păstrăvii care petrecuseră opt săptămâni în apa cu droguri au ales această variantă în primele patru zile după mutarea în apă curată. Acest lucru arăta că peştii sufereau de sevraj, pentru că alegeau drogul, dacă era disponibil. Echipa a descoperit că peştii dependenţi de droguri erau mai puţin activi decât cei care nu fuseseră niciodată expuşi la metamfetamină, iar urme ale drogului au fost găsite în creierul lor şi la zece zile după expunere. Păstrăvii implicaţi în studiu au fost eutanasiaţi, iar ţesutul lor cerebral a fost analizat de cercetători. Ei au tras concluzia că şi un nivel redus de droguri în râuri pot afecta animalele care trăiesc în ele.

Nu este prima dată când viaţa marină a avut de suferit de pe urma consumului de medicamente de către oameni. În 2019, cercetătorii din Marea Britanie au descoperit urme de droguri, medicamente şi pesticide în creveţii de apă dulce. În mai 2018, oamenii de ştiinţă americani aflaţi în Puget Sound au anunţat că midiile din zonă au fost depistate pozitiv cu analgezicul opioid oxicodonă.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol