Câteodată, aerul din casă este mai poluat decât cel de afară. Trăim într-un amestec de poluanți emiși de materialele de construcție, mobilier, electrocasnice, produsele de curățenie, fumul de țigară și chiar odorizantele de cameră. Dincolo de reducerea surselor de poluare casnică și aerisirea constantă a locuinței, acum avem la îndemnă și purificatoarele de aer, care ne pot ajută să reducem toxicitatea din casă.
Folosești uneori lumânări în casă? Cât timp lumânarea este aprinsă, în aerul din cameră sunt eliberate particule de plumb, zinc, staniu si cadmiu, substanțe care au potențial cancerigen. Cu cât fitilul este mai lung, cu atât lumânarea eliberează o cantitate mai mare de compuși toxici, care plutesc în aer și câteva ore după stingerea ei.
Șantierele de construcții generează mult praf, iar problema nu se rezolvă dacă deschidem geamul. Dimpotrivă, poluarea în interior poate crește, mai ales dacă locuim într-un oraș supraaglomerat. Dar soluția nu este nici să stăm cu geamurile închise. Oxigenul din interior se consumă, dacă nu există o ventilare corepunzătoare, mai ales în casele noi, unde vorbim de termopane și unde practic orice schimb de aer curat este blocat.
O soluție la care apelează tot mai mulți oameni sunt aparatele care purifică aerul, dipozitive prevăzute cu filtre care absorb praful, polenul, substanțele chimice, microbii și chiar virusurile.
Este bine ca, în dormitor, să încercăm să evităm să păstrăm plante care produc polen, să nu dormim în aceași cameră cu animalele de companie, să nu avem prea multe covoare care să rețină praful. Este bine să evităm să avem multă mobilă, iar dacă o avem, trebuie să ștergem praful cât mai frecvent. Specialiștii spun că trebuie să păstrăm mirosul din casă cât mai neutru. Orice substanță care emană un miros puternic poluează aerul.
Comentariile sunt oprite pentru acest articol