18 septembrie 2024, 20:26

Oamenii de știință transformă sticlele de plastic uzate în vanilină

Sticlele de plastic au fost transformate în aromă de vanilie folosind bacterii modificate genetic; este pentru prima dată când o substanță chimică valoroasă a fost preparată din deșeuri de plastic.

Reciclarea sticlelor de plastic în materiale mai profitabile ar putea face procesul de reciclare mult mai atractiv și mai eficient. În prezent, materialele plastice își pierd aproximativ 95% din valoarea lor după o singură utilizare. Încurajarea unei mai bune colectări și utilizări a acestor deșeuri este esențială pentru abordarea problemei globale a poluării cu plastic.

Cercetătorii au dezvoltat deja enzime mutante pentru a descompune polietilenul tereftalat (PET) utilizat pentru sticlele de băuturi în unitățile sale de bază. Oamenii de știință au folosit bacterii pentru a converti acidul tereftalic (AT) în vanilină.

Vanilina este utilizată pe scară largă în industria alimentară și cosmetică și este o substanță chimică importantă utilizată pentru fabricarea produselor farmaceutice, a produselor de curățare și a erbicidelor. Cererea globală crește mereu și, în 2018, a fost de 37.000 de tone, depășind cu mult oferta de vanilie. Aproximativ 85% din vanilină este sintetizată în prezent din substanțe chimice derivate din combustibili fosili.

Experimentul a folosit bacterii E-coli proiectate pentru a transforma AT în vanilină. Oamenii de știință au încălzit un bulion microbian la 37 °C timp de o zi, în aceleași condiții ca pentru fabricarea berii. Procesul a transformat 79% din AT în vanilină. În continuare, oamenii de știință vor modifica mai mult bacteriile pentru a crește rata de conversie. De asemenea, vor lucra la extinderea procesului pentru a converti cantități mai mari de plastic.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol