26 aprilie 2024, 1:12

Inelele stejarilor din Deltă vor oferi soluții de prevenire a secetei

Laboratorul de Biometrie Forestieră din cadrul Facultății de Silvicultură din Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a început „DobEX”. Este vorba despre proiectul care va dezvolta pentru prima dată o cronologie pe baza izotopului stabil de oxigen din celuloza inelelor anuale de arbori din regiunea Dobrogei. Proiectul va reconstitui variabilitatea evenimentelor hidroclimatice extreme din sud-estul României.

Este un proiect de cercetare postdoctorală al cercetătoarei Viorica Nagavciuc, finanțat de către Unitatea Executivă Pentru Finanțarea Învățământului Superior a Cercetării Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI). Proiectul a început în ianuarie 2021 și are o durată de doi ani.

Pentru realizarea obiectivului, în luna mai 2021, echipa a fost în Delta Dunării, de unde a extras carote din arborii seculari din pădurile Letea și Caraorman. Probele au fost măsurate și interdatate, iar ulterior va fi analizată compoziția izotopică de oxigen. Spre deosebire de lățimea inelelor anuale, compoziția izotopică de oxigen în celuloza inelelor anuale este un indicator mult mai bun și mai precis pentru reconstituiri paleoclimatice, lucru care va permite reconstituirea cu exactitate a variabilității evenimentelor hidroclimatice extreme din sud-estul României.

„Rezultatele obținute la finalizarea acestui proiect, folosind această metodă nouă, ne va oferi posibilitatea de a îmbunătăți înțelegerea mecanismelor complexe care influențează variabilitatea evenimentelor hidro-climatice extreme în regiunea Dobrogei, la diferite scări de timp și va oferi posibilitatea îmbunătățirii modelelor climatice și, prin urmare, a exactității proiecțiilor viitoare privind apariția evenimentelor extreme și intensitatea acestora”, a explicat cercetătoarea.

Acest proiect va contribui decisiv la integrarea cercetărilor paleoclimatologice și dendroclimatologice românești în comunitatea europeană de cercetare și implicit va consolida în mod substanțial potențialul de cercetare românesc la scară europeană.

Foto: Forestmania


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol