25 iunie 2024, 8:14

SRI LANKA. Elefanții mor după ce mănâncă plastic dintr-o groapă de gunoi (FOTO/VIDEO)

Deșeurile de plastic dintr-o groapă de gunoi deschisă din estul statului Sri Lanka ucid elefanții din regiune. Alți doi au fost găsiți morți în weekend.

Aproximativ 20 de elefanți au murit în ultimii opt ani după ce au consumat plastic în groapa din satul Pallakkadu, din districtul Ampara, la aproximativ 210 de kilometri la est de capitala Colombo. Examinarea animalelor moarte a arătat că au înghițit cantități mari de plastic nedegradabil, care se găsește în groapa de gunoi.

Elefanții sunt venerați în Sri Lanka, dar sunt și pe cale de dispariție. Numărul lor a scăzut de la aproximativ 14.000 în secolul al XIX-lea, la 6.000 în 2011, potrivit primului recensământ al elefanților din țară.

Animalele sunt din ce în ce mai vulnerabile din cauza pierderii și degradării habitatului lor natural. Mulți se aventurează mai aproape de așezările umane în căutarea hranei, iar unii sunt uciși de braconieri sau fermierii supărați din cauza daunelor aduse culturilor lor. Elefanții flămânzi caută deșeurile din groapa de gunoi, consumând plastic, precum și obiecte ascuțite care le afectează sistemul digestiv.

În 2017, guvernul a anunțat la reciclarea gunoiului din gropile din apropierea zonelor sălbatice, pentru a preveni elefanții să consume deșeuri de plastic. De asemenea, vor fi ridicate garduri electrice în jurul locurilor, pentru a ține animalele departe. Dar niciunul dintre aceste planuri nu a fost implementat.

Există 54 de gropi de gunoi în zonele sălbatice din întreaga țară, cu aproximativ 300 de elefanți hoinărind în apropierea lor. Mulți folosesc petarde pentru a alunga animalele când rătăcesc în sat, iar unii și-au ridicat garduri electrice în jurul caselor lor.

Foto: Achala Pussalla (AP)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol