25 iunie 2024, 8:02

Spania, lovită de Filomena. După cele mai mari ninsori din ultimii 50 de ani, cele mai scăzute temperaturi din ultimii 50 de ani

Este perioada temperaturilor neobișnuite. Spania a avut parte de cea mai puternică ninsoare înregistrată în Peninsula Iberică în ultimii 50 de ani, capitala Madrid fiind complet blocată.

Este vorba despre o puternică furtună de zăpadă – Filomena. Zăpada abundentă căzută de vineri la Madrid a lăsat multe case fără apă, din cauza înghețării conductelor, fără lumină și fără încălzire, cu temperaturi sub zero grade.

Citeste si: Record absolut! Minus 34 de grade Celsius în Spania

„Ne-am trezit în această dimineață fără apă. Conductele sunt complet înghețate”, a spus Pedro Tamayo, un madrilen potrivit libertatea.ro.

Astfel, Guvernul iberic le-a cerut locuitorilor din cele cinci provincii lovite de Filomena să rămână în case.

„Ne confruntăm cu cea mai intensă furtună din ultimii 50 de ani”, explică Guvernul.

Totodată, primarul Madridului José Luis Martínez-Almeida, a cerut întâriri de la armată și a declarat că totul e paralizat în oraș. Aeroportul Barajas a fost și el închis și nimeni nu știe încă în ce moment se vor relua zborurile.

În urma furtunii de zăpadă Filomena, 652 de drumuri să fie afectate și sute de șoferi să rămână blocați în mașini. Numai în Madrid, aproape 1.500 de persoane au fost salvate și există încă o sută de vehicule blocate.

Val de aer polar

Deși ninsoarea s-a oprit, cea mai puternică furtună de zăpadă din ultimii 50 de ani va fi urmată în această săptămână de un val de aer polar care va aduce temperaturi minime de până la – 20°C.

Acestea sunt temperaturi record care nu s-au mai înregistrat în Spania în ultimii 50 de ani.

Astfel, potrivit Agenției Meteorologice de Stat, acest val de frig va afecta Peninsula Iberică până joi, ceea ce va favoriza formarea unui important strat de gheață care va complica în cele din urmă și mai mult traficul rutier.

Sursă foto: alephnews.ro


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol