18 mai 2024, 0:33

Record absolut! Minus 34 de grade Celsius în Spania

Este perioada temperaturilor neobișnuite. În 6 ianuarie 2021, Spania a înregistrat cea mai scăzută temperatură de când au început înregistrările în țară: -34,1°C.
Temperatura a fost înregistrată la stația meteo Clot del Tuc La Llança, situată în zona Pallars Sobirà, în Pirineii catalani, informează Aran Notícies. Ultima dată când s-a înregistrat o temperatură similară în Spania a fost în februarie 1956, când au fost -32°C în Estany-Gento, în provincia catalană Lleida.

Această temperatură a fost atinsă la o înălțime de 2.305 metri, potrivit stației meteo. Aerul rece s-a deplasat în toată țara în 6 ianuarie, iar temperaturile din toată Spania sunt cu cel puțin trei până la patru grade mai mici decât în mod normal.

Meteorologii sunt de acord că furtuna „Filomena”, care acum străbate toată țara, ar putea aduce „cea mai grea zăpadă din ultimii ani”, explică The Local. Furtuna va dura o săptămână și temperaturile vor scădea la -10°C în nordul și centrul Spaniei și vor duce la ninsori abundente la altitudini anormal de scăzute, de până la 200 de metri. Chiar și în Madrid și Barcelona va fi zăpadă săptămâna aceasta.

Pe de altă parte, Grecia va avea în ianuarie temperaturi mai mari chiar cu 15 grade, anunță Greek Reporter. Temperaturile vor fi echivalente cu cele din 29 ianuarie 1987, (peste 25°C în sudul țării și 22,6°C la Atena) și din 1 ianuarie 2020 (30,4°C în Creta), acestea din urmă fiind cele mai înalte din secolul XIX, de când au început măsurătorile sistematice.

Foto: Projecte 4 Estacions (Twitter)


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol