12 iulie 2024, 19:43

Compania Shell, obligată să-și reducă emisiile de gaze cu efect de seră

Un tribunal din Olanda a decis că gigantul petrolului Royal Dutch Shell trebuie să reducă până în 2030 emisiile de gaze cu efect de seră cu 45%, comparativ cu nivelul din 2019. Judecătorii olandezi au decisă că Shell este responsabil atât pentru propriile emisii de CO2, cât și pentru cele ale furnizorilor săi. Este pentru prima oară când o companie este obligată să-și pună în acord politicile climatice cu obiectivele stabilite în cadrul Acordului de la Paris. Deși decizia se aplică doar în Olanda, ar putea avea efecte și pe plan internațional, având în vedere caracterul său de precedent.

Un purtător de cuvânt al companiei Shell a afirmat că decizia va fi atacată în apel.

Prin Acordul de la Paris, aproape 200 de națiuni au stabilit că majorarea temperaturilor globale trebuie menținută la nivele sub două grade Celsius mai mari decât nivelele pre-industriale.

Obiectivul stabilit de Shell este de zero emisii carbon pentru produsele folosite de clienții săi până în 2050. Este posibil ca Shell să câștige în fața unei instanțe superioare, dar verdictul tribunalului din Olanda este un semnal de alarmă pentru companii din întreaga lume că lupta împotriva încălzirii globale ar putea însemna sfârșitul politicii „business as usual”.

Shell este o companie anglo-olandeză dar, întrucât are sediul în Haga, cazul a putut fi adus în fața unui tribunal olandez.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol