8 iulie 2024, 11:06

În sectorul 2, inițiativă privată de compostare a deșeurilor

Radu Mihaiu, primarul sectorului 2 din București, a anunțat că prima inițiativă privată de compostare a deșeurilor a prins viață.

„Acum șase luni, am fost contactat de către Cyrill pentru a amplasa containere de compost în parcul Cinema Floreasca. După multă (multă, multă) birocrație, astăzi proiectul a prins viață”, a scris primarul pe Facebook.

Urban Cultor s-a ocupat de stația de compostare, iar primăria a asigurat spațiul și amplasarea. Cetățenii din zona Floreasca pot duce acum deșeurile vegetale biodegradabile la o mini-stație de compost. Proiectul s-a dezvoltat la cererea comunității.

„Am avut două ore să instalăm cutiile pentru compost și apoi am fost salutați de ploaie. Urmează etapa a doua – amenajarea spațiului cu un graffiti mai prietenos, cu plante și jardiniere tip strat înălțat, precum și cu sesiunea de formare a persoanelor care doresc să composteze”, a scris Urban Cultor pe Facebook.

„Hrană pentru pământ” – comunități care compostează pentru Climat – este un proiect pilot susținut de UE, prin intermediul inițiativei Climate Community Lab. Scopul proiectului este instalarea de zone de compostare de proximitate în așezările urbane, pentru a ajuta cetățenii să reducă şi să valorizeze deșeurile biodegradabile in situ, și anume în locul în care acestea sunt produse.

Patru motive pentru a composta:

  1. Reduc cantitatea de deşeuri cu până la 40%
  2. Reduc factura de colectare și tratare a gunoiului menajer
  3. Produc un îngrășământ natural şi gratuit
  4. Socializez cu persoane care împărtășesc idei comune.

 

Ce se poate composta la bloc:

  • coji de fructe și legume
  • fructe și legume
  • resturi de flori
  • săculeți de ceai și filtre de cafea din hârtie
  • carton
  • cutii și coji de ouă.

 

Opțional, locatarilor li se oferă o găletușă specială. Deșeurile se colectează în ea, cât mai bine mărunțite, și se golește la două-trei zile, la centrul de compost de lângă bloc. Apoi se adaugă un strat de lemn măcinat dintr-o cutie de lângă centru.

Foto: Urban Cultor


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol