Radu Mihaiu, primarul sectorului 2 din București, a anunțat că prima inițiativă privată de compostare a deșeurilor a prins viață.
„Acum șase luni, am fost contactat de către Cyrill pentru a amplasa containere de compost în parcul Cinema Floreasca. După multă (multă, multă) birocrație, astăzi proiectul a prins viață”, a scris primarul pe Facebook.
Urban Cultor s-a ocupat de stația de compostare, iar primăria a asigurat spațiul și amplasarea. Cetățenii din zona Floreasca pot duce acum deșeurile vegetale biodegradabile la o mini-stație de compost. Proiectul s-a dezvoltat la cererea comunității.
„Am avut două ore să instalăm cutiile pentru compost și apoi am fost salutați de ploaie. Urmează etapa a doua – amenajarea spațiului cu un graffiti mai prietenos, cu plante și jardiniere tip strat înălțat, precum și cu sesiunea de formare a persoanelor care doresc să composteze”, a scris Urban Cultor pe Facebook.
„Hrană pentru pământ” – comunități care compostează pentru Climat – este un proiect pilot susținut de UE, prin intermediul inițiativei Climate Community Lab. Scopul proiectului este instalarea de zone de compostare de proximitate în așezările urbane, pentru a ajuta cetățenii să reducă şi să valorizeze deșeurile biodegradabile in situ, și anume în locul în care acestea sunt produse.
Patru motive pentru a composta:
- Reduc cantitatea de deşeuri cu până la 40%
- Reduc factura de colectare și tratare a gunoiului menajer
- Produc un îngrășământ natural şi gratuit
- Socializez cu persoane care împărtășesc idei comune.
Ce se poate composta la bloc:
- coji de fructe și legume
- fructe și legume
- resturi de flori
- săculeți de ceai și filtre de cafea din hârtie
- carton
- cutii și coji de ouă.
Opțional, locatarilor li se oferă o găletușă specială. Deșeurile se colectează în ea, cât mai bine mărunțite, și se golește la două-trei zile, la centrul de compost de lângă bloc. Apoi se adaugă un strat de lemn măcinat dintr-o cutie de lângă centru.
Foto: Urban Cultor
COMMENTS ARE OFF THIS POST