19 iunie 2024, 3:14

Scade populația vrăbiilor din Europa

Acum există cu 247 de milioane de vrăbii mai puține în Europa decât în ​​1980, iar alte specii de păsări cândva omniprezente au suferit declinuri uriașe, potrivit unui nou studiu.

Una din șase păsări (o pierdere netă de 600 de milioane de păsări reproducătoare în total) a dispărut în mai puțin de patru decenii. Printre speciile obișnuite care dispar se află:

  • vângărița galbenă (cu 97 milioane mai puține)
  • graurul (cu 75 milioane mai puțini)
  • ciocârlia (cu 68 milioane mai puține).

 

Studiul realizat de oamenii de știință a analizat datele despre 378 din 445 de specii de păsări originare din țări din UE și Marea Britanie. Scăderile totale și proporționale ale numărului de păsări sunt deosebit de mari în rândul speciilor asociate cu terenurile agricole.

Vrabia de casă a fost cea mai grav afectată, pierzând jumătate din populație, în timp ce ruda sa apropiată, vrabia de copac, a înregistrat o scădere de 30 de milioane de păsări. Ambele specii au scăzut din cauza schimbării practicilor agricole, dar vrăbiile de casă au dispărut și din multe orașe din motive care nu au fost încă stabilite, dar care probabil includ: penuria de hrană, boli precum malaria aviară și poluarea aerului.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol