18 mai 2024, 5:49

Pasărea iubirii adoră aerul nostru condiționat

Kevin McGraw, biolog la Universitatea de Stat din Arizona, studiază de obicei modul în care animalele, inclusiv păsările, folosesc culoarea ca modalitate de comunicare. Dar nu putea rezista misterului aflat chiar în fața ușii biroului său: mai multe exemplare din pasărea iubirii se adunau la gurile de aerisire și la ventilatoarele aparatelor de aer condiționat ale clădirii.

Pasărea iubirii este un tip de papagal originar din părțile aride din sud-vestul Africii, cum ar fi deșertul Namib din Namibia. Probabil din cauza comerțului cu animale de companie, el s-a stabilit în Phoenix, Arizona, în urmă cu aproximativ 35 de ani. În zona lor nativă, de obicei stau în ariile naturale, dar în Phoenix, par să prefere zonele urbane.

Phoenix este cel mai fierbinte oraș din America de Nord și, spre deosebire de deșert, nu există micro-situri native unde să se ascundă sau să se răcorească. Unele dintre clădirile mai vechi din campusul universității au sisteme de răcire ineficiente, care eliberează aer răcit în mediu. Este rău pentru eficiența energetică, dar bun pentru păsări.

Chiar dacă păsările iubirii cu față roz (Agapornis roseicollis) trăiesc în Phoenix pe tot parcursul anului, cercetătorii au descoperit că ele caută gurile de aerisire de aer condiționat numai în perioada iunie – octombrie și este cel mai probabil să o facă în cele mai fierbinți zile, în care se depășesc 37 de grade Celsius. Chiar și această pasăre adaptată deșertului are o limită de toleranță termică, iar vara sufocantă din Phoenix, exacerbată de efectul de insulă de căldură urbană, o depășește adesea.

Rezultatele studiului realizat de profesor alături de studenții săi au fost publicate în revista științifică Biology Letters.

Nu sunt primele viețuitoare care profită de mediul construit. O mulțime de păsări caută clădiri pentru cuibărit sau pentru adăpostire, dar, în acest caz, mediul construit oferă un înlocuitor pentru un habitat natural care a dispărut. Cercetătorii spun că aceasta poate fi prima documentare formală a unei populații care profită de construirea infrastructurii pentru răcire.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol