18 iunie 2024, 5:28

România, pe locul 32 din 180 într-un clasament care măsoară nivelul de „verde” al economiilor lumii

România ocupă locul 32 din 180 într-un clasament care măsoară nivelul de „verde” al economiilor lumii.

Este vorba despre un clasament realizat de Universitatea Yale, care a calculat Indicele de Performanță a Mediului pentru fiecare țară, pe baza a 32 de categorii de indicatori, de la atenuarea schimbărilor climatice și gestionarea deșeurilor, până la calitatea apei și a aerului. Astfel, Indicele de Performanță a Mediului arată care sunt cele mai eco-friendly economii din lume, potrivit unui material publicat de Visual Capitalist.

Clasamentul

Potrivit studiului citat, Danemarca este prima din lume la rata de reducere a emisiilor de dioxid de carbon. Suedia conduce la tratarea deșeurilor și reciclare, iar la tratarea apelor uzate primele sunt Danemarca, Finlanda, Olanda, Singapore și Suedia. Totodată, în America de Nord, Canada își arogă prima poziție la biodiversitate și habitat, în vreme ce SUA este pe locul 6 mondial la diversitate în agricultură.

În acest context, conform studiului citat, cele mai „verzi” țări din lume sunt Danemarca, Luxemburg, Elveția, Marea Britanie, Franța, toate cu un IPM de peste 80. Din primele 15 țări, 13 sunt din Europa și doar două de pe alte continente – Japonia și Australia. Cu toate acestea, România ocupă locul 32 din cele 180 de țări măsurate, cu un indice IPM de 64,7, și este „încadrată” de Cipru și Ungaria. Cu cele mai mici niveluri IPM sunt Coasta de Fildeș, Sierra Leone, Afganistan, Myanmar și Liberia, cu IPM de 25 sau mai mic.

Sursă foto: romania-insider.com


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol