12 iulie 2024, 20:35

România, în comparație cu țările care și-au atins ținta de reciclare: „E o utopie”

Prin comparație cu România, statele care şi-au atins ţinta de reciclare au o bună infrastructură de colectare a deşeurilor electronice şi o cultură în acest sens.

Declarația a fost făcută de Anca Lupusavei, Director Markentig Recolamp în cadrul conferinței “DEEE, ținte de colectare imposibile”, potrivit green-report.ro.

“Ne-am atins ţinta pe anul trecut, am ajuns la 48% din ce s-a pus pe piaţă din media ultimilor trei ani, atât pe echipamentele electronice mici şi mari, cât şi pe deşeuri din becuri. Ţări ca Irlanda şi Elveţia au ajuns la o ţintă de colectare de 65%, dar au şi o infrastructură de colectare foarte bine pusă la punct dincolo de faptul că au o cultură de reciclare care datează cu zeci de ani în urmă prin comparaţie cu noi”, a explicat Anca Lupusavei, potrivit sursei citate.

Cu toate acestea, atingerea noii ţinte de 65% este foarte dificilă.

“Cantităţile care trebuiesc colectate sunt foarte mari, avem sute de tone de colectat. Dacă ne gândim la o greutate medie de 50-70 de grame pentru un astfel de produs, e foarte foarte greu. De aceea, şi pentru noi este important să avem infrastructură de colectare. Noi avem 15.000 de puncte de colectare la nivel naţional, dar nu este suficient”, a mai explicat aceasta.

În acest context, Roxana Puia, director de marketing al asociaţiei Environ, consideră că România ar putea ajunge la 65% doar printr-o magie.

“E o utopie să ne imaginăm că noi, care eram până nu demult pe ultimul loc în clasament, să facem o magie și o să ajungem la 65%”, a spus Roxana Puia.

Sursă foto: sloop.ro.


ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol