18 iunie 2024, 6:11

Inițiativă cetățenească europeană: legislație privind reciclarea sticlelor din plastic

Comisia Europeană a înregistrat o inițiativă cetățenească europeană intitulată ”ReturnThePlastics”, ce are ca scop reciclarea sticlelor de plastic.

Organizatorii inițiativei invită Comisia să prezinte o propunere care să aibă în vedere:

  • punerea în aplicare a unui sistem de garanție-returnare la nivelul UE pentru reciclarea sticlelor din plastic;
  • încurajarea tuturor statelor membre ale UE să facă în așa fel încât supermarketurile care comercializează sticle din plastic să instaleze automate pentru reciclarea sticlelor din plastic, după ce au fost cumpărate și utilizate de către consumator;
  • plata de către întreprinderile producătoare de sticle din plastic a unor taxe pe plastic pentru reciclare și pentru sistemul de garanție-returnare (principiul ”poluatorul plătește”).

 

Comisia consideră că această inițiativă este admisibilă din punct de vedere juridic deoarece îndeplinește condițiile necesare. În acest stadiu, Comisia nu a examinat încă fondul inițiativei.

Organizatorii pot începe colectarea semnăturilor. Dacă, în termen de un an, inițiativa cetățenească europeană primește un milion de semnături de susținere din cel puțin șapte state membre, Comisia va trebui să acționeze. Executivul european ar putea decide fie să dea curs solicitării, fie să o respingă, și va trebui să își argumenteze decizia.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol