20 aprilie 2024, 16:50

România, Grecia și Bulgaria vor incinera mai multe deșeuri

În Europa Centrală și de Est, există o presiune foarte puternică și o piață profitabilă pentru noi incineratoare de deșeuri. România, Grecia și Bulgaria depozitează acum majoritatea deșeurilor și vor avea probabil nevoie de mai multă capacitate de incinerare. Le urmează Italia și Spania. Două regiuni din Belgia încearcă, însă, să reducă capacitatea de incinerare.

Polonia are acum aproximativ nouă incineratoare, plus un număr similar de fabrici de ciment care folosesc deșeurile procesate drept combustibil. Aproximativ 70 de proiecte noi caută aprobare în această țară, inclusiv propuneri de transformare a vechilor centrale de cărbune în unități de ardere a gunoiului.

Uniunea Europeană este în curs de a întrerupe finanțarea pentru noile incineratoare, dar există puține semne că majoritatea celor existente, care consumă în prezent 27 la sută dintre deșeurile municipale ale blocului european, se vor închide în curând. Chiar și fără sprijinul financiar de la UE, noi fabrici de incinerare sunt în lucru, multe în țările din sudul și estul Europei, care au incinerat istoric mai puțin decât țări cum ar fi Germania, Olanda și națiunile scandinave.

Impact asupra sănătății oamenilor

Există îngrijorările despre faptul că incineratoarele îi îmbolnăvesc pe cei care locuiesc în apropierea lor, care sunt în mod covârșitor săraci și oameni de culoare. Națiunile bogate, precum Suedia și Danemarca, care se bazează în mare măsură pe instalațiile de deșeuri pentru energie, spun că sistemele lor sofisticate de tratare a emisiilor înseamnă că astfel de preocupări sunt deplasate. Dar criticii observă că multe națiuni nu au resursele necesare pentru cele mai bune sisteme de control al poluării. Emisiile periculoase, cum ar fi dioxina și particulele în suspensie, rămân uneori nedeclarate.

Fără incinerare, costurile depozitelor de deșeuri tind să crească, crescând și pericolul ca gunoiul european să părăsească continentul și, în cele din urmă, să fie ars în locuri necontrolate sau să fie aruncat pe plaje și căi navigabile. Depozitele de deșeuri au propriul lor impact climatic: orice deșeuri organice din ele generează metan puternic cu efect de seră, pe măsură ce se descompun. Mai mult, operatorii de incineratoare recuperează metale din cenușa rămasă după ardere, permițând refolosirea lor.

Țările din UE sunt libere să finanțeze și să pună în funcțiune noi incineratoare. Aceste centrale câștigă bani din taxele de eliminare a deșeurilor și din vânzarea de energie electrică și, în unele locuri, de căldură. În alte țări, operatorii pot solicita în continuare subvenții destinate sprijinirii energiei regenerabile, atâta timp cât ard deșeurile care au fost colectate în fluxuri separate, astfel încât materialul reciclabil sau compostabil să nu fie incinerat.


Creator flexibil de conținut, comunicator cu experiență jurnalistică și cunoscător al tehnologiilor digitale. Detalii pe blog-ul personal și pe LinkedIn.

ARTICOLE ASEMĂNĂTOARE

Comentariile sunt oprite pentru acest articol